Een van de supplementen die vaak onder de aandacht komt, vooral onder sporters, is creatine. Dit supplement is populair vanwege de positieve invloed die het kan hebben op jouw sportprestaties.

Maar wat is creatine precies, en hoe werkt het in je lichaam? In dit artikel nemen we een diepere kijk in de wereld van creatine, van de basiskennis tot hoe je het het beste kunt gebruiken voor optimale resultaten.

Wat is creatine?

Creatine is een natuurlijke stof die een cruciale rol speelt in de energiehuishouding van onze spier- en zenuwcellen. Het wordt aangemaakt in de lever, nieren en alvleesklier, en haalt zijn bouwstenen uit de eiwitten in onze voeding. Creatine wordt opgeslagen in de spieren, waar het wordt gebruikt om snel energie te leveren tijdens intensieve, korte inspanningen.

Hoewel ons lichaam creatine aanmaakt en we het ook via voeding binnenkrijgen, vooral uit vlees en vis, kan de creatinevoorraad in de spieren verhoogd worden door het gebruik van een creatine supplement. Dit is interessant voor sporters, omdat een verhoogde voorraad kan leiden tot verbeterde prestaties, zoals een toename in kracht en een sneller herstel tussen inspanningen door.

Hoe werkt creatine?

Om te begrijpen hoe creatine werkt, moeten we eerst iets meer weten over ATP (adenosinetrifosfaat). ATP is de drager van energie in ons lichaam en speelt een essentiële rol bij alle vormen van celactiviteit, inclusief spiercontracties.

Wanneer ATP wordt gebruikt voor energie, verliest het een fosfaatgroep en wordt het omgezet in ADP (adenosinedifosfaat). Creatine helpt bij het snel omzetten van ADP terug naar ATP, waardoor je spieren meer energie hebben voor intensieve inspanningen en heeft weinig nadelen of bijwerkingen.

Hoe gebruik je creatine?

Voordat we dieper ingaan op de specifieke manieren om creatine te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat er verschillende methodes zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en doelen. Hieronder gaan we uitgebreid bespreken hoe je creatine kunt inzetten om jouw sportprestaties en herstel te optimaliseren.

Inname van creatine

Creatine kan op verschillende manieren ingenomen worden. Het is namelijk verkrijgbaar in zowel poedervorm als capsules. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, kun je dus kiezen voor creatine in poedervorm of creatine in capsulevorm. (Meer weten? Lees dan wanneer je moet beginnen met creatine).

Creatine poeder kan gemengd worden met water of een andere vloeistof, wat het een flexibele optie maakt voor de meeste gebruikers. Capsules bieden daarentegen het gemak van een vaste dosering en zijn makkelijk mee te nemen.

De keuze tussen poeder of capsules hangt af van wat jij het handigst vindt. Sommige mensen geven de voorkeur aan poeder omdat ze de dosering gemakkelijker kunnen aanpassen, terwijl anderen capsules waarderen vanwege het gemak dat ze met zich meebrengen.

Kreatin-Monohydrat

Kreatin-Monohydrat

Das Kreatin-Monohydrat von MB Nutrition kann Ihnen dabei helfen, bei kurzen und maximalen Kraftanstrengungen bessere Leistungen zu erbringen. Dadurch können Sie intensiver trainieren. Einfach e...

€12,49

Hoeveel creatine per dag gebruiken?

De aanbevolen hoeveelheid creatine per dag kan variëren, afhankelijk van of je wel of niet begint met een laadfase. Zonder laadfase is de algemene aanbeveling om vanaf dag één ongeveer 5 gram creatine per dag in te nemen.

Als je echter kiest voor een laadfase, waarbij je de eerste week een hogere dosis neemt om snel de creatinevoorraad in je spieren te verhogen, neem je de eerste 5 tot 7 dagen 20 gram creatine per dag in. De inname verdeel je in dit geval over 4 doseringen van 5 gram per dag. Na de laadfase ga je over op de onderhoudsdosis waarin je 5 gram creatine per dag inneemt.

Wanneer creatine nemen?

Het juiste moment en de juiste hoeveelheid creatine innemen is essentieel voor optimale resultaten, neem je creatine voor of na het sporten? Of je nu kiest voor een laadfase of niet, consistentie in je dagelijkse inname is cruciaal. Hieronder vind je een overzicht dat je kan helpen bij het plannen van je creatine inname.

Zonder laadfase

Als je start met creatine en geen laadfase toepast, neem je vanaf dag één elke dag 5 gram creatine per dag. Afhankelijk van of je een rustdag of trainingsdag hebt, kun je de dosering op verschillende momenten innemen:

 • Op rustdagen: neem 5 gram creatine na het opstaan of voor het ontbijt.
 • Op trainingsdagen: neem 5 gram creatine direct na je training.

Met laadfase

Kies je ervoor om met een creatine oplaadfase te beginnen, dan neem je de eerste 5 tot 7 dagen een hogere dosis van 20 gram creatine per dag. Deze dosis verdeel je over vier momenten op de dag.

Na de laadfase start de onderhoudsfase waarin je 5 gram creatine per dag neemt op basis van bovenstaand schema (zonder laadfase). Tijdens de laadfase kun je onderstaand schema aanhouden:

 • Innamemoment 1: neem 5 gram creatine na het opstaan of voor je ontbijt.
 • Innamemoment 2: neem 5 gram creatine voor je training.
 • Innamemoment 3: neem 5 gram creatine na je training.
 • Innamemoment 4: neem 5 gram creatine voordat je gaat slapen.

Hoe lang moet je creatine gebruiken?

Er bestaat een misvatting dat creatine in cycli of kuren gebruikt moet worden. Echter, recent onderzoek suggereert dat je creatine zo lang kunt gebruiken als je wilt. De creatinewaarden in het lichaam keren namelijk snel terug naar normaal nadat je stopt met het supplement. (Lees hier of je creatine 1 dag kan vergeten in te nemen)

Creatine is het meest onderzochte supplement ter wereld en is altijd veilig bevonden, zowel bij kort- als langdurig gebruik. Je hoeft dus niet periodiek te stoppen met het gebruik van creatine. Ook niet om geld te besparen, aangezien creatine monohydraat een relatief goedkoop supplement is.

Is een laadfase noodzakelijk?

De vraag of een laadfase noodzakelijk is bij het starten met creatine, wordt vaak gesteld. Het antwoord is simpel: nee, het is niet strikt noodzakelijk. Hoewel een laadfase kan leiden tot snellere resultaten, tonen onderzoeken aan dat de resultaten op lange termijn nauwelijks tot geen verschil hebben.

Het grootste voordeel van een laadfase is dat je mogelijk sneller verbeteringen in je sportprestaties merkt. Echter, als je de voorkeur geeft aan een eenvoudiger schema en het niet erg vindt om iets langer te wachten op resultaten, dan kan je de laadfase overslaan en direct beginnen met de standaard dagelijkse dosering.

Na hoe lang werkt creatine?

Hoe snel je de effecten van creatine op je prestaties zult merken, hangt af van of je wel of geen laadfase hebt gedaan. Met een laadfase kunnen de effecten al binnen 1 week merkbaar zijn.

Zonder laadfase duurt het meestal wat langer, ongeveer 2 tot 3 weken, voordat de creatinevoorraden in de spier maximaal zijn aangevuld. Ongeacht de methode, consistentie is de sleutel tot het maximaliseren van de voordelen van creatine voor je training en herstel.

Welke creatine moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende soorten creatine supplementen op de markt, zoals creatine monohydraat, creatine ethyl ester, creatine hydrochloride, creatine micronized en creatine blends. Ondanks de verscheidenheid is creatine monohydraat de meest onderzochte vorm en wordt het algemeen beschouwd als de meest effectieve optie vanwege zijn betaalbaarheid en bewezen effectiviteit.

Hoewel sommige gebruikers nieuwsgierig kunnen zijn naar andere vormen, is er onvoldoende bewijs dat ze superieur zijn aan creatine monohydraat. Voor de meeste mensen blijft creatine monohydraat daarom de beste keuze. Echter, als je minder effect merkt van monohydraat, kan het verkennen van andere soorten creatine een optie zijn.

Kies voor creatine supplementen van MB Nutrition

Als je op zoek bent naar een betrouwbare, effectieve manier om je sportprestaties en herstel te verbeteren, overweeg dan creatine monohydraat van MB Nutrition.

Ons creatine supplement is van de hoogste kwaliteit en ontworpen om je te helpen de maximale voordelen van creatine te ervaren. Kies voor MB Nutrition en ervaar zelf het verschil in kracht, uithoudingsvermogen en herstel. Begin vandaag nog met het transformeren van je training!

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Zusammenhängende Posts

 • BCAA vs Creatine

  BCAA vs Creatine

 • Creatine gebruik boven de 40 jaar

  Creatine gebruik boven de 40 jaar

 • Creatine en afvallen

  Creatine en afvallen

 • Creatine of proteïne

  Creatine of proteïne