Heb je weleens last van puistjes na het drinken van een eiwitshake of merk je dat je huid verslechtert wanneer je jouw eiwitinname verhoogt? Dit fenomeen, vaak besproken onder fitnessliefhebbers en sporters, roept veel vragen op. In de fitnesswereld zijn eiwitten bekend om hun spieropbouwende eigenschappen, maar sommige mensen ervaren ongewenste bijwerkingen zoals het ontstaan van acne.

In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op het verband tussen eiwitten en het ontstaan van puistjes, ook bekend als 'eiwitpuistjes', en bieden we wetenschappelijk onderbouwde inzichten en oplossingen voor dit verrassend veel voorkomende probleem.

Wat zijn eiwit puistjes?

Eiwitpuistjes, vaak genoemd in gesprekken rondom dieet en fitness, verwijzen naar een type acne dat lijkt te verergeren of opduikt na een verhoogde inname van eiwitrijke voedingsmiddelen of supplementen, zoals eiwitshakes. Deze vorm van acne kan verschillende oorzaken hebben.

Hoewel de term 'eiwitpuistjes' niet officieel erkend is in dermatologische kringen, beschrijft het een herkenbare reactie die sommige mensen ervaren. In essentie zijn het puistjes die kunnen verschijnen als reactie op bepaalde eiwitten of een toename van bepaalde voedingsstoffen in je dieet die invloed hebben op de hormoonhuishouding en talgproductie van je huid.

Het mechanisme achter eiwit puisten is vaak gerelateerd aan de invloed van eiwitten op de insuline- en hormoonspiegels in het lichaam. Vooral het hormoon IGF-1 (Insuline-achtige Groeifactor 1), dat gestimuleerd kan worden door bepaalde eiwitten, speelt een belangrijke rol. IGF-1 kan de talgklieren activeren waardoor deze meer talg produceren, wat kan leiden tot verstopte poriën en uiteindelijk tot acne.

Krijg je van eiwitten puisten?

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig met een simpel 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Of je puistjes krijgt van eiwitten hangt af van verschillende factoren, waaronder je individuele gezondheid, genetische aanleg, en de soort en hoeveelheid eiwitten die je consumeert. Hoewel eiwitten op zichzelf niet direct acne veroorzaken, kan de manier waarop jouw lichaam reageert op bepaalde eiwitbronnen, zoals whey-eiwit of caseïne, invloed hebben op je huid.

Whey-eiwit, bijvoorbeeld, is een populair supplement onder sporters vanwege de hoge kwaliteit en efficiëntie in spieropbouw. Echter, het bevat lactose en andere bioactieve moleculen die de productie van IGF-1 kunnen stimuleren. Een toename in IGF-1 kan leiden tot een verhoogde talgproductie en potentieel tot meer puistjes.

Daarnaast kan een te hoge inname van eiwitten, met name uit zuivelproducten, je lichaam voorzien van meer lactose dan het kan verwerken, wat ook invloed kan hebben op je huid.

Te grote lactose inname

Lactose, het suiker dat in veel eiwitshakes en zuivelproducten voorkomt, kan een indirecte oorzaak zijn van acne. Lactose stimuleert de productie van IGF-1, een hormoon dat nauw betrokken is bij de regulatie van groei en ontwikkeling maar ook invloed heeft op de huid. Een verhoogde hoeveelheid IGF-1 in het lichaam kan leiden tot verhoogde talgproductie en kan de kans op het ontwikkelen van puistjes verhogen. Het beperken van lactose-inname kan dus een positief effect hebben op de conditie van je huid, vooral als je merkt dat je gevoelig bent voor producten met lactose.

Wat te doen tegen eiwit puistjes?

Als je last hebt van puistjes die lijken te verergeren door een verhoogde inname van eiwitten, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om je huidconditie te verbeteren. Hier zijn enkele effectieve oplossingen:

Verminder de inname van specifieke eiwitten: wanneer je merkt dat bepaalde eiwitten, zoals whey of caseïne, een trigger zijn voor jouw acne, overweeg dan om over te stappen op alternatieve eiwitbronnen. Plantaardige eiwitten zoals erwtenproteïne, hennep of rijsteiwit kunnen minder impact hebben op je huid.

Zorg voor een gebalanceerd dieet: een dieet dat te rijk is aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot onbalans in je lichaam en je huid. Zorg voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, en hele granen om je algemene gezondheid en huidgezondheid te ondersteunen.

 • Hydratatie: voldoende water drinken helpt bij het afvoeren van toxines uit het lichaam en houdt je huid gehydrateerd, wat kan helpen bij het voorkomen van puistjes.
 • Goede huidverzorging: een goede huidverzorgingsroutine is essentieel. Reinig je huid twee keer per dag en gebruik producten die ontworpen zijn voor jouw specifieke huidtype. Overweeg producten met salicylzuur of benzoylperoxide, die kunnen helpen om de poriën te reinigen en bacteriën te bestrijden die proteïne puistjes veroorzaken.
 • Consulteer een dermatoloog: als je ernstige acne ervaart, kan een bezoek aan een dermatoloog nuttig zijn. Zij kunnen specifieke behandelingen aanbevelen die aangepast zijn aan jouw situatie.

Door deze stappen te volgen, kun je de kans verkleinen dat je last krijgt van puistjes door eiwitten en tegelijkertijd zorg je voor jouw algehele gezondheid.

Is het verstandig om eiwit puisten uit te knijpen?

Het uitknijpen van puistjes wordt over het algemeen niet aanbevolen, ongeacht de oorzaak van de acne. Het uitknijpen kan verleidelijk zijn, vooral als een puist groot en ontsierend is, maar het brengt verschillende risico's met zich mee:

 1. Verspreiding van bacteriën: door een puist uit te knijpen, kun je de bacteriën die onder je huid leven verspreiden, wat kan leiden tot meer acne.
 2. Ontsteking en roodheid: het uitknijpen kan leiden tot verdere ontsteking en roodheid, waardoor de huid erger aanvoelt en er slechter uitziet.
 3. Littekens: wellicht de meest ernstige consequentie van het uitknijpen van puistjes is het risico op permanente littekens, die moeilijk te behandelen zijn.

In plaats van proteïne puistjes uit te knijpen, is het beter om een milde behandeling te gebruiken die specifiek is ontworpen om acne te bestrijden, zoals over-the-counter medicijnen met ingrediënten zoals benzoylperoxide of salicylzuur. Voor hardnekkige of ernstige gevallen kan een bezoek aan een dermatoloog noodzakelijk zijn, die medicijnen kan voorschrijven of professionele behandelingen kan aanbieden die veiliger en effectiever zijn.

Krijg je van bepaalde soorten eiwitten sneller puistjes of acne?

Het type eiwit dat je consumeert kan invloed hebben op de frequentie en ernst van acne. Er is enig bewijs dat suggereert dat dierlijke eiwitten, vooral die uit zuivelproducten zoals whey en caseïne, meer aanleiding kunnen geven tot het ontstaan van acne. Dit komt doordat deze eiwitten de productie van IGF-1 stimuleren, een hormoon dat de talgproductie kan verhogen en bijdraagt aan de ontwikkeling van acne.

Plantaardige eiwitten, zoals die uit erwten, rijst of hennep, worden over het algemeen als minder problematisch beschouwd als het gaat om het veroorzaken van acne. Deze eiwitten bevatten minder IGF-1-stimulerende stoffen en kunnen daarom een betere optie zijn voor mensen die gevoelig zijn voor acne.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de reactie op eiwitten sterk individueel kan variëren. Sommige mensen kunnen zuivelproducten consumeren zonder enige negatieve impact op hun huid, terwijl anderen merken dat hun acne verergert. Het bijhouden van een voedingsdagboek kan nuttig zijn om te identificeren welke voedingsmiddelen mogelijk acne veroorzaken en om patronen in je dieet aan te passen.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Zusammenhängende Posts

 • Mag je proteïne poeder meenemen in het vliegtuig?

  Mag je proteïne poeder meenemen in het vliegtuig?

 • 10 overheerlijke recepten met eiwitpoeder

  10 overheerlijke recepten met eiwitpoeder

 • proteine poeder over datum

  Eiwitpoeder over datum