Heb je ooit na het innemen van pre-workout een vreemd gevoel van jeuk of tintelingen ervaren? Dit fenomeen, vaak omschreven als een gevoel van prikkeling of kriebels op de huid, is een veelvoorkomende ervaring onder sporters die pre-workout gebruiken om hun energieniveau en prestaties tijdens het trainen te verbeteren.

Deze sensatie, hoewel soms als onaangenaam ervaren, is eigenlijk een teken dat de actieve ingrediënten hun werk doen. In de wereld van fitness en bodybuilding zijn pre-workout supplementen enorm populair geworden, mede dankzij hun vermogen om de concentratie te verhogen, de energie te boosten en de algehele prestaties te verbeteren.

Maar wat veroorzaakt nu precies die kenmerkende tintelingen na het innemen pre-workout? En zijn ze iets om je zorgen over te maken? Duik met ons mee in de wetenschap achter pre-workout tintelingen en ontdek wat er in je lichaam gebeurt wanneer je deze unieke sensatie ervaart.

Waarom voel je jeuk en tintelingen na pre-workout?

Het gevoel van jeuk en tintelingen na het innemen van pre-workout is voornamelijk te wijten aan het ingrediënt beta-alanine. Beta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat in veel pre-workout formules wordt gebruikt vanwege zijn vermogen om de concentratie van carnosine in de spieren te verhogen, wat helpt om spiervermoeidheid uit te stellen en de algehele sportprestaties te verbeteren.

 • Wanneer beta-alanine in het lichaam wordt opgenomen, kan het echter een specifieke reactie teweegbrengen die bekendstaat als paresthesie, een tintelend gevoel dat meestal op de huid wordt ervaren.
 • Deze sensatie wordt veroorzaakt door een effect op de zenuwuiteinden in de huid, wat leidt tot het kenmerkende gevoel van jeuk of tintelingen.

Hoewel de tintelingen en jeuk door sommigen als onaangenaam wordt ervaren, is dit fenomeen een volkomen normale reactie op de verhoogde niveaus van beta-alanine in het systeem en dient het als een teken dat het supplement begint te werken.

Pre Workout M3

Pre Workout M3

ESTO ES UN PRE-ORDENFECHA DE ENVÍO: 26-01-2024 Descubra el último M3 preentrenamiento de MB Nutrition. Una fórmula nueva y más potente donde el efecto y el sabor del M3 pre-entrenamiento se han ele...

€29,95

Wanneer verdwijnen die vervelende tintelingen?

De meeste mensen die pre-workout tintelingen ervaren, merken dit op in specifieke gebieden zoals het gezicht, de nek, en op de achterkant van de handen. Hoewel sommigen dit als ongemakkelijk of zelfs vervelend kunnen beschouwen, is het belangrijk te begrijpen dat deze tintelingen en jeuk slechts een tijdelijke bijwerking zijn van pre-workout.

Over het algemeen verdwijnen deze sensaties binnen 60 tot 90 minuten na inname, afhankelijk van de dosering en de persoonlijke tolerantie van het individu voor de ingrediënten in het supplement.

De intensiteit en duur van de tintelingen kunnen variëren van persoon tot persoon; sommigen ervaren milde sensaties die snel overgaan, terwijl anderen sterkere tintelingen kunnen voelen die iets langer aanhouden. (Lees hier alles over hoe lang je pre-workout werkt)

De ervaring van tintelingen is in grote mate afhankelijk van hoe het lichaam reageert op de actieve ingrediënten in de pre-workout, en kan worden beïnvloed door factoren zoals dosering, lichaamsgewicht en persoonlijke gevoeligheid.

Zijn tintelingen door pre-workout schadelijk?

Ondanks de soms ongemakkelijke ervaring van jeuk en tintelingen door pre-workout, tonen onderzoeken aan dat deze sensaties niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

 • De wetenschappelijke gemeenschap heeft diverse studies uitgevoerd naar de effecten van beta-alanine en er is geen bewijs gevonden dat het enig gevaar oplevert of schadelijke effecten heeft op de lange termijn.
 • Het is belangrijk om te begrijpen dat het jeukende gevoel slechts een tijdelijke bijwerking is en dat de voordelen van beta-alanine, zoals verbeterde spieruithoudingsvermogen en verminderde spiervermoeidheid, opwegen tegen het tijdelijke ongemak.

Gebruikers van pre-workout kunnen dus gerust zijn dat, hoewel de tintelingen misschien even wennen zijn, ze geen reden tot zorg vormen en er niet op wijzen dat een preworkout slecht voor je is. Het is altijd aan te raden om supplementen te gebruiken in overeenstemming met de aanbevolen doseringen en richtlijnen om een veilige en effectieve werking te waarborgen.

Hoe kun je pre-workout tintelingen verminderen?

Als je de tintelingen en jeuk die soms gepaard gaan met pre-workout supplementen wilt verminderen, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen.

Een effectieve methode is het spreiden van de inname van je pre-workout over de dag in kleinere doseringen. Dit kan helpen om de intensiteit van de tintelingen te verminderen, omdat je lichaam geleidelijk went aan de beta-alanine zonder overweldigd te worden door een grote dosis in één keer.

Een andere tactiek is het toevoegen van een kleine hoeveelheid cafeïne vlak voor je training, bijvoorbeeld in de vorm van een cafeïnepil of gewoon een kop koffie. Dit kan de alertheid en energie verhogen zonder de noodzaak om extra pre-workout te nemen met de toevoeging van beta-alanine.

Voor degenen die liever helemaal geen tintelingen ervaren, kan het overstappen naar een stimulantvrije pre-workout een goede optie zijn. Deze producten bevatten vaak geen beta-alanine, waardoor de kans op tintelingen of jeuk door pre-workout wordt geëlimineerd. Door deze tips te volgen, kun je de voordelen van pre-workout supplementen blijven genieten zonder het ongemak van jeuk en tintelingen.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Artículos Relacionados

 • Pre-Workout vs Energy Drinks

  Pre-Workout vs Energy Drinks

 • Koffie VS Preworkout

  Koffie VS Preworkout

 • Pre Workout Crash

  Pre Workout Crash

 • Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?

  Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?