Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe dat fijne, droge poeder dat zoveel aan jouw sportprestaties en gezondheid bijdraagt, gemaakt wordt? Proteïne poeder is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit de keukenkastjes van fanatieke sporters en fitness enthousiastelingen.

Het populairste type is whey-eiwitpoeder, een krachtig supplement dat voornamelijk wordt gewonnen uit koemelk. Dit supplement wordt geprezen om zijn hoge kwaliteit eiwitten die snel door het lichaam worden opgenomen, wat ideaal is voor herstel en groei van spieren na een training.

Wat is whey eiwitpoeder (wei-eiwit)?

Whey eiwitpoeder, ook bekend als wei-eiwit, is een bijproduct van kaasproductie. Wanneer melk wordt omgezet in kaas, scheidt het vloeibare deel zich van de vaste stoffen. Dit vloeibare deel wordt 'wei' genoemd en was ooit een afvalproduct. 

Tegenwoordig is het echter een waardevolle bron van hoogwaardige eiwitten. Wei-eiwit is namelijk rijk aan alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken, wat het een compleet eiwit maakt.

Er zijn drie hoofdtypen wei-eiwit beschikbaar op de markt: concentraat, isolaat en hydrolysaat. Elk van deze vormen heeft specifieke eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende doeleinden, afhankelijk van je gezondheids- en fitnessdoelen.

Whey concentraat

Whey concentraat is een van de meest voorkomende vormen van wei-eiwit en wordt gewaardeerd om zijn uitstekende voedingswaarde en betaalbaarheid. Het bevat een eiwitgehalte dat typisch varieert tussen de 70% en 80%, waardoor het een goede keuze is voor dagelijks gebruik.

Naast eiwitten bevat whey concentraat ook een kleine hoeveelheid vet en koolhydraten, inclusief lactose, waardoor het een rijkere smaak en textuur heeft dan andere vormen van wei-eiwit.

Deze vorm van wei-eiwit is ideaal voor atleten en fitness enthousiastelingen die op zoek zijn naar een eiwitbron die niet alleen bijdraagt aan spieropbouw en herstel, maar ook andere voedingsstoffen levert die bijdragen aan een gebalanceerde voeding.

Whey isolaat

Whey isolate staat bekend om zijn hoge zuiverheid en wordt beschouwd als een van de meest verfijnde vormen van wei-eiwit. Dit type eiwit ondergaat een intensiever filterproces waardoor vrijwel alle vet en lactose worden verwijderd. Dit resulteert in een eiwitgehalte dat vaak hoger is dan 90%.

Door deze zuivering is whey isolaat een uitstekende keuze voor diegenen die lactose-intolerant zijn of een dieet volgen waarbij ze weinig vet consumeren.

De hoge concentratie van zuivere eiwitten maakt het ook bijzonder effectief voor spierherstel na intensieve trainingen, waardoor het een favoriet is bij fanatieke krachtsporters en bodybuilders die streven naar optimale spiergroei en -herstel zonder extra calorieën van vetten of koolhydraten.

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat is wellicht de meest geavanceerde vorm van wei-eiwit op de markt. Deze soort wordt geproduceerd door het eiwit verder af te breken tot kleinere ketens van aminozuren (peptiden) door middel van hydrolyse.

Dit proces maakt de eiwitten sneller verteerbaar en zorgt voor een snellere opname in het lichaam, wat ideaal is voor onmiddellijke herstelbehoeften na het sporten.

Door de voorverteerde vorm van het eiwit kan whey hydrolysaat sneller in de bloedbaan worden opgenomen dan andere vormen van wei-eiwit. Dit maakt het een uitstekende keuze voor atleten die behoefte hebben aan snelle spierherstel direct na hun trainingen.

Waar wordt proteïne poeder van gemaakt?

Het is interessant om te weten waar proteïne poeder van gemaakt wordt voordat we dieper duiken in het productieproces. Over het algemeen wordt proteïne poeder vervaardigd uit 100% dierlijke eiwitten of 100% plantaardige eiwitten, afhankelijk van het gewenste eindproduct en de dieetvoorkeuren van de gebruiker. Daarnaast worden er ook extra vitamines of andere stoffen toegevoegd waardoor een eiwitshake extra gezond is.

Proteïne poeder van dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten zijn afkomstig van verschillende bronnen zoals koemelk, eieren en in sommige gevallen zelfs vlees. Deze eiwitten zijn bijzonder waardevol omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren en spieren op te bouwen.

Voorbeelden van proteïne poeders op basis van dierlijke eiwitten omvatten whey proteïne, caseïne proteïne en ei-eiwit poeder. Whey proteïne wordt het meest gebruikt vanwege zijn snelle opname en hoge biologische waarde, wat betekent dat het lichaam het efficiënt kan gebruiken voor spierherstel en groei.

Proteïne poeder van plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten komen van bronnen zoals soja, erwten, bruine rijst, zonnebloempitten en hennep. Deze eiwitten zijn ideaal voor mensen die een veganistisch dieet volgen of allergisch zijn voor bepaalde dierlijke producten.

Hoewel plantaardige eiwitten over het algemeen een lagere biologische waarde hebben dan dierlijke eiwitten, kunnen ze gecombineerd worden om een compleet aminozuurprofiel te vormen.

Bijvoorbeeld, door erwten proteïne te combineren met rijst proteïne, kunnen fabrikanten een proteïnepoeder creëren dat alle essentiële aminozuren bevat.

Hoe wordt eiwitpoeder gemaakt?

Nu je weet waar eiwitpoeder van gemaakt wordt, gaan we kijken naar het eigenlijke productieproces. Dit proces is fascinerend omdat het laat zien hoe droog poeder, rijk aan eiwitten en vol van smaak, uiteindelijk wordt geproduceerd.

Stap 1: Grondstoffen selecteren

De eerste stap in het maken van eiwitpoeder is de zorgvuldige selectie van grondstoffen. Afhankelijk van het einddoel van het proteïne poeder, kan gekozen worden tussen plantaardige en dierlijke bronnen.

Plant-gebaseerde eiwitten zijn afkomstig van bronnen zoals soja, erwten, bruine rijst, zonnebloempitten en hennep. Deze zijn vooral populair vanwege hun duurzaamheid en geschiktheid voor veganistische diëten.

Aan de andere kant worden voor dierlijke eiwitpoeders voornamelijk grondstoffen zoals koemelk gebruikt, waaruit whey en caseïne worden verkregen. Andere dierlijke bronnen kunnen eieren of vlees zijn. Deze grondstoffen worden gekozen vanwege hun volledige aminozuurprofiel, wat ze een uitstekende keuze maakt voor spieropbouw en herstel.

Stap 2: Proteïne extraheren uit de basisgrondstof

Na de selectie van de juiste grondstoffen, volgt het kritieke proces van proteïne-extractie. Ongeacht de bron, het doel is om eiwit te isoleren van andere componenten zoals vetten, koolhydraten en vezels. Dit proces varieert afhankelijk van het type eiwitpoeder dat wordt geproduceerd: concentraat, isolaat of hydrolysaat.

Bij dit proces worden technieken gebruikt zoals filtratie, centrifugatie en het gebruik van enzymen om de eiwitten efficiënt te scheiden. Na extractie blijft een fijne poeder over, die rijk is aan eiwitten en relatief arm aan koolhydraten en vetten. Dit poeder vormt de basis van het uiteindelijke product.

Extractie van concentraat

Bij het maken van whey concentraat wordt de vloeibare wei gefilterd en gedroogd. Dit filterproces is relatief mild waardoor sommige vetten en koolhydraten in het poeder blijven zitten, wat resulteert in een hoger lactosegehalte en een rijke, volle smaak.

Extractie van isolaat

Whey isolaat ondergaat een intensiever filterproces dat bijna al het vet en lactose verwijdert. Dit resulteert in een eiwitgehalte dat vaak hoger is dan 90%. Ideaal dus voor mensen die lactose-intolerant zijn of een dieet volgen.

Extractie van hydrolysaat

Whey hydrolisaat wordt geproduceerd door het eiwit verder af te breken in kleinere ketens van aminozuren. Dit hydrolyseproces maakt het eiwit zeer snel verteerbaar, waardoor het ideaal is voor direct herstel na de training.

Stap 3: Extra voedingsstoffen toevoegen (optioneel)

In sommige gevallen kiezen fabrikanten ervoor om extra voedingsstoffen toe te voegen aan hun eiwitpoeders. Dit kunnen extra aminozuren, mineralen en vitaminen zijn, vooral in plantaardige eiwitpoeders waar bepaalde essentiële aminozuren van nature minder voorkomen. Ook kunnen er extra koolhydraten of calorieën worden toegevoegd, zoals het geval is bij verschillende mass gainers.

De toevoeging van deze voedingsstoffen helpt om een completer voedingsprofiel te bieden, wat belangrijk is voor de algehele gezondheid en effectiviteit van het supplement. Sommige plantaardige eiwitpoeders kunnen bijvoorbeeld extra leucine bevatten, een aminozuur dat cruciaal is voor spieropbouw maar niet altijd in voldoende hoeveelheden aanwezig is in plantaardige bronnen.

Deze verrijking zorgt ervoor dat het eindproduct niet alleen helpt bij spierherstel en -opbouw, maar ook ondersteunt bij andere lichaamsfuncties, waaronder het immuunsysteem en metabolisme.

Stap 4: Smaakstoffen toevoegen

Eiwitpoeders hebben van nature geen aangename smaak, daarom kiezen veel fabrikanten ervoor om smaakstoffen toe te voegen om de smaakervaring te verbeteren. Dit kan variëren van natuurlijke smaakstoffen, zoals vanille en fruitextracten, tot goedkopere synthetische alternatieven die soortgelijke smaken nabootsen.

Bij MB Nutrition streven we ernaar om een smaakvolle ervaring te bieden zonder in te boeten op kwaliteit. Onze proteine shakes zijn verkrijgbaar in diverse populaire smaken zoals Vanille, Banaan, Aardbei, Cookies & Cream, Chocolade, Pistache, IJskoffie en Witte chocolade. Voor een verfrissende twist bieden we ook Protein Lemonade in de smaken Cola Orange, Iced Tea Peach en Strawberry Lime.

Alle smaakstoffen worden zorgvuldig geselecteerd en getest om te garanderen dat ze niet alleen heerlijk zijn, maar ook voldoen aan onze strenge kwaliteitsnormen.

Toevoeging van zoetstoffen

Bij het vervaardigen van eiwitpoeders kunnen fabrikanten kiezen uit een breed scala aan zoetstoffen, afhankelijk van de voorkeur voor smaak, kosten en gezondheidsprofiel.

In Europa zijn meer dan 15 soorten zoetstoffen goedgekeurd, variërend van kunstmatige opties zoals aspartaam tot natuurlijke alternatieven zoals steviolglycosiden uit stevia planten, erythritol uit fruit, en mannitol uit paddenstoelen.

Deze keuzes worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de kostprijs en de gewenste smaakervaring. Bij MB Nutrition kiezen we voor zoetstoffen die niet alleen voldoen aan de wettelijke normen, maar ook de beste smaak bieden zonder ongewenste calorieën toe te voegen.

Proteïne poeder van MB Nutrition

Na alles wat je hebt geleerd over hoe proteïne poeder gemaakt wordt, waarom zou je dan kiezen voor de proteïne poeders van MB Nutrition? Onze producten zijn zorgvuldig samengesteld om te voldoen aan de hoogste standaarden van kwaliteit en voedingswaarde.

We bieden een breed scala aan opties om aan alle behoeften te voldoen. Of je nu een professionele atleet bent of simpelweg streeft naar een gezondere levensstijl, bij MB Nutrition vind je alle geschikte supplementen voor jouw situatie.

Neem bijvoorbeeld onze Whey Protein Pro. Dit product is een fantastische keuze voor diegenen die hun eiwitinname willen verhogen. Het bevat 24 gram eiwit per portie en is verkrijgbaar in heerlijke smaken zoals natuurlijke vanille en rijke chocolade. Of je nu herstelt van een intensieve training of je dagelijkse eiwitbehoeften wilt aanvullen, Whey Protein Pro biedt de kwaliteit en smaak die je zoekt.

Daarnaast hebben we Whey Isolate, perfect voor degenen die een zuivere eiwitbron zonder extra vetten en lactose wensen. Met 26 gram eiwit per portie en zeer weinig vet en lactose, is Whey Isolate ideaal voor maximale spiergroei en minimaal calorieverbruik.

En zeker niet te vergeten onze Protein Lemonade, die een heerlijke en verfrissende manier biedt om je eiwitinname te verhogen. Verkrijgbaar in smaken als Cola Orange, Iced Tea Peach en Strawberry Lime, is het de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een smakelijke, hydraterende eiwit boost.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Articles Similaires

 • Mag je proteïne poeder meenemen in het vliegtuig?

  Mag je proteïne poeder meenemen in het vliegtuig?

 • 10 overheerlijke recepten met eiwitpoeder

  10 overheerlijke recepten met eiwitpoeder

 • acne door eiwitpoeder

  Puistjes door eiwitten

 • proteine poeder over datum

  Eiwitpoeder over datum