Als je zwanger bent, denk je natuurlijk goed na over wat je eet en drinkt. Alles wat jij binnenkrijgt, heeft immers niet alleen invloed op jouw gezondheid, maar ook op die van je ongeboren kind. Eiwitpoeders zijn populair onder sporters en mensen die bewust bezig zijn met hun gezondheid, maar is het ook een slimme keuze voor aanstaande moeders?

In dit artikel verkennen we of je veilig eiwitpoeder kunt gebruiken tijdens je zwangerschap. We bespreken hoe je lichaam reageert op extra eiwitten en welke soorten eiwitpoeders het meest geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Zo helpen we je om weloverwogen keuzes te maken voor jou en je kind.

Hoe zit het precies met eiwitten tijdens zwangerschap?

Eiwitten zijn essentiële bouwstenen voor het menselijk lichaam en spelen een cruciale rol tijdens de zwangerschap. Ze zijn niet alleen nodig voor de groei en het herstel van cellen, maar ook voor de ontwikkeling van je baby.

Van spieropbouw tot de aanmaak van enzymen en hormonen, eiwitten zorgen ervoor dat zowel jouw lichaam als dat van je kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Het is belangrijk om te weten dat tijdens de zwangerschap de behoefte aan eiwitten toeneemt. Dit komt doordat je lichaam extra eiwitten nodig heeft voor de groeiende weefsels van de baby, de uitbreiding van je bloedvolume en de ontwikkeling van de placenta en andere ondersteunende weefsels.

Waarom heb je extra eiwitten nodig tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap werkt je lichaam harder dan ooit. Het moet niet alleen in de eigen behoeften voorzien, maar ook die van je groeiende baby. Extra eiwitten zijn dan ook nodig om verschillende redenen:

 • Ondersteuning van foetale groei: eiwitten zijn de bouwstenen van cellen. Ze zijn essentieel voor de vorming van alle cellulaire structuren in het lichaam van je baby.
 • Ontwikkeling van de placenta: deze kritieke structuur, die voedingsstoffen van jou naar je baby transporteert, heeft eiwitten nodig om goed te functioneren.
 • Toename van bloedvolume: tijdens de zwangerschap neemt je bloedvolume aanzienlijk toe, en eiwitten zijn nodig voor de productie van extra bloedcellen.
 • Versterking van het immuunsysteem: eiwitten helpen bij de vorming van antilichamen en versterken zowel jouw immuunsysteem als dat van je baby.

Deze verhoogde behoefte aan eiwitten maakt het noodzakelijk om jouw dieet tijdens de zwangerschap hierop aan te passen. Het zorgt ervoor dat zowel jij als je baby alle essentiële voedingsstoffen krijgen die nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling.

Hoeveel eiwitten heb je nodig als je zwanger bent?

Volgens voedingsrichtlijnen heb je als zwangere vrouw ongeveer 1,4 tot 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dit is hoger dan de aanbevolen hoeveelheid voor niet-zwangere vrouwen van ongeveer 0,8 tot 1,2 gram per eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Om dit in perspectief te plaatsen: stel je voor dat je 70 kilo weegt. Normaal zou je dan dagelijks tussen de 56 en 84 gram eiwit nodig hebben. Tijdens de zwangerschap stijgt deze behoefte naar ongeveer 100 gram per dag. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om bewust om te gaan met je eiwitinname.

Voor een persoonlijk advies is het raadzaam om een voedingsdeskundige of arts te raadplegen. Zij kunnen op basis van jouw specifieke behoeften en gezondheidsstatus een aangepast voedingsplan opstellen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt?

Het is belangrijk om te zorgen voor een gebalanceerde inname van eiwitten uit verschillende bronnen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt tijdens je zwangerschap:

 • Verscheidenheid aan eiwitbronnen: combineer dierlijke bronnen zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten met plantaardige bronnen zoals bonen, noten en zaden.
 • Regelmatige maaltijden: verdeel je eiwitinname gelijkmatig over de dag door bij elke maaltijd en snack eiwitten op te nemen.
 • Gebruik maken van supplementen: als je merkt dat het moeilijk is om via je dieet voldoende eiwitten binnen te krijgen, kan een eiwitpoeder een handige aanvulling zijn.

Als je twijfelt over de beste manier om je eiwitinname te verhogen, praat dan met een voedingsdeskundige. Zij kunnen je helpen om een voedingsplan op te stellen dat past bij jouw specifieke behoeften tijdens de zwangerschap.

Mag je proteïne shakes drinken tijdens zwangerschap?

Het gebruik van proteïne shakes kan een handige manier zijn om de eiwitinname tijdens de zwangerschap te verhogen, vooral als je moeite hebt om voldoende eiwitten uit je voeding te halen. Echter, het is belangrijk om voorzichtig te zijn met welke shakes je kiest.

Volgens onderzoek moeten eiwitshakes die je tijdens de zwangerschap consumeert vrij zijn van toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen en schadelijke additieven. Let daarom op de ingrediëntenlijst en vermijd shakes met hoge niveaus van toegevoegde suikers en kunstmatige ingrediënten.

Kies in plaats daarvan voor shakes die natuurlijke, onbewerkte ingrediënten bevatten. Enkele betrouwbare keuzes zijn shakes gemaakt van erwteneiwit of rijst eiwit, die zowel veilig als voedzaam zijn voor zwangere vrouwen.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Articles Similaires

 • Mag je proteïne poeder meenemen in het vliegtuig?

  Mag je proteïne poeder meenemen in het vliegtuig?

 • 10 overheerlijke recepten met eiwitpoeder

  10 overheerlijke recepten met eiwitpoeder

 • acne door eiwitpoeder

  Puistjes door eiwitten

 • proteine poeder over datum

  Eiwitpoeder over datum