Voeding is de sleutel tot maximale prestaties. Voordat je jezelf in het zweet werkt, is het cruciaal om je lichaam van de juiste brandstoffen te voorzien. Dit betekent een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten om ervoor te zorgen dat je energiek blijft, zonder dat je een zwaar of opgeblazen gevoel krijgt.

Een goede pre workout maaltijd kan het verschil maken

Een goed getimede en uitgebalanceerde pre workout maaltijd is cruciaal voor optimale sportprestaties en herstel. Deze maaltijd helpt niet alleen om je energieniveaus te verhogen, maar ook om spierafbraak tijdens het sporten te minimaliseren en het herstelproces te versnellen.

Focus op het consumeren van een mix van complexe koolhydraten en eiwitten ongeveer 2 tot 3 uur voor je training. Complexe koolhydraten zorgen voor een langzame en gestage afgifte van energie, terwijl eiwitten bijdragen aan spieropbouw en spierherstel.

Als het niet mogelijk is om 2 tot 3 uur van tevoren te eten, kan een lichte snack of maaltijd ook 30 tot 60 minuten voor de training worden genomen. Zorg ervoor dat deze maaltijden en snacks een goede mix van koolhydraten en eiwitten bevatten om snelle energie en efficiënt herstel te bevorderen.

Vermijd zware, vetrijke maaltijden vlak voor het sporten, omdat deze je spijsvertering kunnen vertragen en ongemak kunnen veroorzaken. Zorg altijd voor een mix van de juiste voedingsstoffen om het meeste uit je training te halen.

De beste pre workout snacks voor een effectieve workout

De juiste snack voor je workout kan het verschil maken in hoe je jezelf tijdens en na het sporten voelt. We hebben daarom een lijst samengesteld met een aantal maaltijden en snacks die je lichaam voorzien van de nodige energie en voedingsstoffen voor optimale prestaties tijdens je workout.

1. Banaan met pindakaas

Een banaan met pindakaas is een uitstekende combinatie voor een pre-workout snack. Bananen zijn rijk aan koolhydraten, die je lichaam snel omzetten in energie. Pindakaas voegt daar gezonde vetten en eiwitten aan toe, wat zorgt voor langdurige energie en helpt bij spierherstel.

Door de eenvoudige voorbereiding en de effectieve mix van macro- en micronutriënten is deze snack een uitstekende keuze om je workout te kickstarten. Eet dit ongeveer 30 tot 60 minuten voor je training om je lichaam de tijd te geven om de voedingsstoffen te verwerken en om te zetten in energie.

2. Havermout met bessen

Havermout is een fantastische bron van complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten worden langzaam verteerd, waardoor je lichaam gedurende een langere tijd een gestage stroom van energie krijgt. De toevoeging van bessen is niet alleen heerlijk, maar levert ook belangrijke antioxidanten en een kleine hoeveelheid natuurlijke suiker voor een snelle energieboost. (Tip: je kunt ook nog honing toevoegen)

Havermout met bessen is niet alleen een voedzame keuze voor je pre-workout maaltijd, maar het is ook veelzijdig en makkelijk aan te passen naar je smaak. Plan deze maaltijd ongeveer 1 tot 2 uur voor je training in. Dit geeft je lichaam voldoende tijd om de voedingsstoffen te absorberen en om te zetten in bruikbare energie.

3. Eiwitshake met banaan

Een eiwitshake met banaan is de perfecte snelle snack voor wie weinig tijd heeft voor de training. Eiwitshakes zorgen voor snel opneembare eiwitten die essentieel zijn voor spierherstel en -opbouw, terwijl een banaan snelle koolhydraten levert die nodig zijn voor energie. 

Het is een ideale snack om 30 minuten tot 1 uur voor je training te consumeren. Zo krijg je snel energie en eiwitten binnen zonder dat je tijdens je training last krijgt van een volle maag.

4. Volkoren toast met avocado en ei

De combinatie van volkoren toast met avocado en ei levert een uitgebalanceerde mix van complexe koolhydraten, gezonde vetten en hoogwaardige eiwitten. De complexe koolhydraten in de volkoren toast zorgen voor een gestage energieafgifte, terwijl de gezonde vetten in de avocado langdurige energie bieden en de hartgezondheid bevorderen.

Het ei levert daarnaast eiwitten die essentieel zijn voor spieropbouw en herstel. Deze combinatie houdt je verzadigd en energiek zonder te zwaar op de maag te liggen. Het is daarom ook een fantastische keuze voor ochtendtrainingen, omdat het een voedzame en evenwichtige start van de dag biedt. Eet dit ongeveer 1-2 uur voor je training voor optimale effectiviteit tijdens je workout.

5. Griekse yoghurt met honing en granola

Griekse yoghurt met honing en granola is een uitstekende maaltijd die een mix van eiwitten, snelle en langzame koolhydraten bevat. Deze combinatie helpt je om verzadigd te blijven en biedt tegelijkertijd een directe en aanhoudende energiebron voor je training.

Het beste is om deze snack ongeveer 1 uur voor je training te consumeren. Dit geeft je lichaam de kans om de suikers en eiwitten te absorberen, zodat je vol energie zit wanneer je begint. Het is een lichte en voedzame optie die bijzonder handig is als je iets snel en makkelijk verteerbaars nodig hebt dat je toch van voldoende energie voorziet.

6. Kip met zoete aardappel

Kip met zoete aardappel is een krachtige combinatie voor pre-workout voeding. Kip zit boordevol hoogwaardige eiwitten, terwijl zoete aardappelen een uitstekende bron zijn van complexe koolhydraten en vezels. Daarnaast bevatten zoete aardappelen antioxidanten zoals bètacaroteen, die bijdragen aan het algehele welzijn en herstel.

Al met al is het een voedzame en vullende maaltijd die zorgt voor een gestage energieafgifte en optimale spierondersteuning. Door deze maaltijd 2 tot 3 uur voor je training te consumeren, zorg je ervoor dat je lichaam goed is voorbereid op de fysieke uitdagingen die komen gaan.

7. Rijstwafels met kalkoen en avocado

Rijstwafels met kalkoen en avocado vormen een lichte, maar voedzame snack die een goede balans biedt van eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. De rijstwafels leveren snel verteerbare koolhydraten, terwijl kalkoen een bron van magere eiwitten is. Avocado voegt gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetten toe die bijdragen aan langdurige energie en het gevoel van verzadiging verhogen.

Deze snack kun je het beste 1 tot 2 uur voor je training eten, zodat je een boost van energie krijgt zonder dat je er een zwaar of vol gevoel van krijgt tijdens je workout. Het is dus een uitstekende keuze voor mensen die een evenwichtige snack nodig hebben die niet te zwaar op de maag ligt, maar wel de nodig energie levert.

8. Amandelen en gedroogd fruit

Amandelen en gedroogd fruit bieden een perfecte mix van gezonde vetten, eiwitten en snelle koolhydraten. Zo zijn amandelen rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en eiwitten die helpen bij het spierherstel en het gevoel van verzadiging verlengen.

Gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen of abrikozen, leveren snelle energie door hun natuurlijke suikers en zorgen daarmee voor een snelle energieboost. Je kunt deze snack ongeveer 30 minuten voor je training eten, wat vooral handig is als je weinig tijd hebt en een snelle energieboost nodig hebt.

9. Quinoa salade met groenten en feta

Een quinoa salade met groenten en feta is een lichte maar voedzame maaltijd die een uitstekende bron van complexe koolhydraten, eiwitten, vezels en gezonde vetten biedt. Quinoa is een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die als een volledig eiwit wordt beschouwd, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die je lichaam zelf niet kan aanmaken.

Gecombineerd met de vezels uit groenten en de gezonde vetten uit feta, helpt deze salade je energieniveaus te stabiliseren en bevordert het een langdurige verzadiging. Eet deze salade ongeveer 2 uur voor je training, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om de voedingsstoffen te verwerken en je met een comfortabel gevoel kunt beginnen aan je workout.

10. Smoothie met spinazie, banaan, en eiwitpoeder

Een smoothie met spinazie, banaan en eiwitpoeder is een krachtige en snelle manier om je lichaam te voeden voordat je gaat trainen. Deze combinatie zorgt voor een licht verteerbare, voedzame snack die perfect is voorafgaand aan je workout.

Spinazie zit vol met ijzer en andere essentiële voedingsstoffen die helpen je energieniveau op peil te houden en de zuurstoftoevoer naar je spieren te verbeteren. Daarbij levert banaan snelle koolhydraten voor een directe energieboost, terwijl eiwitpoeder essentieel is voor spierherstel en -opbouw.

De perfecte timing is om deze smoothie 30-60 minuten voor je training te drinken voor optimaal effect. Het is perfect als snelle, voedzame boost voordat je aan je krachttraining of cardio begint en bijzonder handig wanneer je niet veel tijd hebt voor een maaltijd of iets lichts wilt consumeren dat snel verteert.

De voordelen van pre workout voeding

Je weet nu welke pre workout maaltijden en snacks er zijn die je een boost kunnen geven tijdens je workout. Maar wat is nu precies het nut van het consumeren van een dergelijke maaltijd voor je training?

Voeding blijft altijd op nummer één staan als je de beste resultaten wilt behalen in de gym. De juiste voeding voor je training kan namelijk een aanzienlijke impact hebben op je prestaties, herstel en algehele gezondheid. Enkele belangrijke voordelen zijn:

Verhoogde energie

Door het consumeren van koolhydraatrijke snacks of maaltijden voor je workout, verhoog je de beschikbare energie in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je training meer kracht en uithoudingsvermogen hebt, waardoor je langer en intensiever kunt trainen. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een eigen pre-workout shake te maken.

Bevordert spiergroei

Een goede pre workout maaltijd bevat eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de spieropbouw en spierherstel. Door voor je training eiwitten te consumeren, voorzie je jouw lichaam van de bouwstenen die nodig zijn voor spiergroei, waardoor je uiteindelijk sneller vooruitgang boekt.

Sneller spierherstel

De juiste pre workout voeding helpt ook om het herstelproces na de training te versnellen. Eiwitten en koolhydraten werken samen om spierschade te repareren en glycogeenvoorraden in de spieren aan te vullen, waardoor je minder last hebt van spierpijn en sneller herstelt.

Betere focus

De juiste voedingsstoffen kunnen ook je mentale focus en concentratie tijdens de training verbeteren. Zo helpen koolhydraten bij het handhaven van een stabiel bloedsuikergehalte, wat essentieel is voor cognitieve functies en het voorkomen van vermoeidheid.

Hoeveel tijd tussen de maaltijd en training?

Hoeveel tijd er tussen het eten van een maaltijd en je training moet zitten kan per individu verschillen, maar er zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen. Over het algemeen wordt aanbevolen om een volledige maaltijd 2-3 uur voor de training te nuttigen.

Met een volledige maaltijd bedoelen we een maaltijd met complexe koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten. Het is daarom belangrijk om een complete maaltijd ruimschoots voor je training te consumeren, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om alle voedingsstoffen te absorberen en verteren.

Soms heb je echter weinig tijd of moet je snel nog iets eten voordat je begint met je workout. In dergelijke gevallen raden we aan om 30-60 minuten voor je training een lichte snack te nemen met enkelvoudige koolhydraten en snel verteerbare eiwitten. Vermijd zoveel mogelijk vetten en vezels om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Vul je pre workout maaltijd eventueel aan met supplementen

Naast voedzame pre workout maaltijden en snacks, kunnen supplementen een waardevolle aanvulling zijn op je voedingsschema. Supplementen zoals pre workouts zijn populair onder atleten en fitness liefhebbers vanwege hun potentieel om energie te verhogen, uithoudingsvermogen te verbeteren, vermoeidheid te verminderen en spierherstel te versnellen.

Een pre workout bevat diverse ingrediënten die ervoor zorgen dat je maximaal kunt presteren tijdens je workout. Daarnaast kunnen supplementen zoals eiwitpoeders worden toegevoegd aan snacks om net dat beetje extra eiwitten binnen te krijgen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen complete maaltijd te eten om aan je eiwitbehoefte te voldoen.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Zusammenhängende Posts

 • Pre-Workout vs Energy Drinks

  Pre-Workout vs Energy Drinks

 • Koffie VS Preworkout

  Koffie VS Preworkout

 • Pre Workout Crash

  Pre Workout Crash

 • Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?

  Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?