Overweeg je pre workout toe te voegen aan je cardio routine? Dit krachtige supplement wordt vaak geassocieerd met krachttraining en bodybuilding, maar kan ook jouw cardioprestaties aanzienlijk verbeteren.

Een pre workout bestellen kan er voor zorgen dat je net even wat harder kunt trainen; het verbetert niet alleen je energieniveau, maar kan ook je uithoudingsvermogen en concentratie tijdens lange of intensieve cardio sessies verhogen.

Of je nu gaat voor een rustige wandeling, een intense HIIT-sessie of een uitdagende fietsrit, de juiste pre workout kan het verschil maken in hoe je presteert en hoe je herstelt.

Kan je pre workout gebruiken voor cardio?

Absoluut! Pre workout supplementen zijn niet alleen geschikt voor krachttrainers. Deze krachtige formules zijn ook uiterst geschikt voor iedereen die zijn cardiovasculaire training wil optimaliseren.

Een doordachte selectie van pre workout kan je hartslag verhogen, je energie een boost geven, en je helpen langer en harder te werken tijdens je cardio sessies. Het is echter van belang om de actieve ingrediënten in dit supplement te kennen en te begrijpen wat preworkouts doen.

Sommige stoffen, zoals cafeïne en beta-alanine, zijn bijvoorbeeld bijzonder effectief om je prestaties tijdens cardio workouts te verbeteren door het verhogen van uithoudingsvermogen en het verminderen van vermoeidheid. Andere sporten waar dit supplement vaak wordt gebruikt zijn:

 

De kunst ligt hem voornamelijk in het vinden van een pre workout die past bij jouw specifieke cardio doelen. Laten we daarom eens kijken naar de verschillende vormen van cardio en hoe een pre workout daaraan kan bijdragen.

LISS cardio

LISS cardio, ofwel Low-Intensity Steady State cardio, is een benadering van cardiovasculaire training waarbij je langdurige activiteiten op een constante, beheersbare intensiteit uitvoert. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen op een tempo waarbij je nog comfortabel kunt praten.

Het doel van LISS is het verbeteren van je cardiovasculaire gezondheid en uithoudingsvermogen zonder de stress en het herstel dat gepaard gaat met hoge intensiteit oefeningen. Pre workout supplementen kunnen de ervaring en effectiviteit van LISS cardio verhogen door ingrediënten die de doorbloeding verbeteren en het energieniveau op peil houden.

Ingrediënten zoals L-Citrulline en beta-alanine zijn bijzonder nuttig omdat ze helpen om voedingsstoffen efficiënter naar je spieren te transporteren en vermoeidheid uit te stellen.

Echter, ingrediënten met een hoge stimulerende werking, zoals cafeïne, zijn misschien minder cruciaal voor LISS trainingen. Het doel is namelijk niet om de hartslag extreem te verhogen, maar om een gestage en beheersbare output te onderhouden.

HIIT cardio

High-Intensity Interval Training (HIIT) cardio is een trainingsvorm waarbij korte, zeer intensieve inspanningen worden afgewisseld met korte herstelperiodes. Voorbeelden van HIIT-oefeningen zijn sprints, burpees, of intensieve intervaltraining.

Het doel van HIIT is om je hartslag snel te verhogen en je metabolisme een boost te geven, wat kan leiden tot effectieve vetverbranding en verbetering van de cardiovasculaire gezondheid in een kortere tijd.

Voor HIIT cardio kunnen pre workout supplementen bijzonder waardevol zijn. Ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine en creatine zijn essentieel omdat ze de fysieke prestaties verbeteren door energie te leveren, vermoeidheid uit te stellen en het herstel te versnellen.

Deze combinatie van ingrediënten helpt je om de intensiteit van de HIIT-sessies maximaal te benutten en kan een significante impact hebben op de efficiëntie en effectiviteit van je training.

Hoe vind ik het juiste pre workout supplement voor cardio?

Het vinden van het juiste pre workout supplement voor jouw cardio doelen betekent begrijpen welke ingrediënten je prestaties het best kunnen ondersteunen.

Of je nu gefocust bent op LISS of HIIT cardio, bepaalde ingrediënten hebben bewezen voordelen voor het verbeteren van je energieniveau, uithoudingsvermogen, en herstel. Hier zijn enkele van de meest effectieve ingrediënten:

 • Cafeïne: verbetert niet alleen de alertheid en concentratie, maar verhoogt ook het uithoudingsvermogen door de perceptie van inspanning te verminderen. Dit is vooral voordelig bij zowel LISS als HIIT cardio, omdat het je in staat stelt harder en langer te werken.
 • Creatine: hoewel het voornamelijk bekend is voor het ondersteunen van kracht en spiermassa, kunnen creatine supplementen ook de prestaties bij korte, intensieve inspanningen zoals HIIT verbeteren door de energievoorziening naar de spieren te optimaliseren.
 • Beta-alanine: dit aminozuur helpt bij het bufferen van melkzuur in de spieren, waardoor vermoeidheid wordt uitgesteld en je langer op hoge intensiteit kunt werken. Dit maakt het een ideaal ingrediënt voor HIIT training.
 • Arginine: dit aminozuur speelt een rol in de synthese van stikstofoxide en is een stof die de bloedvaten verwijdt en de bloedstroom verbetert. Een verhoogde bloedstroom betekent een betere zuurstof- en voedingsstoffen aanvoer naar de spieren, wat zowel bij LISS als HIIT voordelig kan zijn.
 • Citrulline: werkt complementair aan arginine door de stikstofoxide productie te verhogen en de verwijdering van ammoniak uit het lichaam te verbeteren, wat kan helpen om vermoeidheid te verminderen. Dit is vooral nuttig bij langdurige cardio sessies door het helpen handhaven van een hogere trainingsintensiteit over een langere periode.
 • Essentiële aminozuren (EAA's): deze zijn cruciaal voor het herstel en behoud van spierweefsel. Door het nemen van EAA's voor je workout kun je spierafbraak verminderen en het herstel na je cardio sessies versnellen, wat vooral nuttig is voor langdurige LISS activiteiten.

Conclusie: wel of geen pre workout voor cardio?

De vraag of je wel of geen pre workout voor cardio moet gebruiken, hangt af van je persoonlijke fitnessdoelen, je reactie op de ingrediënten in pre workout en het type cardio dat je beoefent.

De voordelen van pre workout supplementen zijn duidelijk: ze verhogen je energieniveau, verbeteren je uithoudingsvermogen en helpen je om intensiever te trainen. Dit geldt voor zowel LISS als HIIT cardio workouts.

Voor LISS cardio, waarbij langdurige, matige inspanning centraal staat, kunnen ingrediënten die de doorbloeding en het uithoudingsvermogen verbeteren. Ingrediënten zoals citrulline en essentiële aminozuren kunnen in dat geval bijzonder waardevol zijn.

Voor HIIT cardio, dat gericht is op korte, intense bursts van activiteit, kunnen supplementen die de energieproductie en het herstel ondersteunen voordeliger zijn. Denk hierbij aan ingrediënten zoals cafeïne, beta-alanine en creatine.

In essentie kan de juiste pre workout voor cardio een waardevolle bijdrage leveren aan je training, mits zorgvuldig gekozen en gebruikt in overeenstemming met je individuele behoeften en gezondheidsstatus.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Artículos Relacionados

 • Pre-Workout vs Energy Drinks

  Pre-Workout vs Energy Drinks

 • Koffie VS Preworkout

  Koffie VS Preworkout

 • Pre Workout Crash

  Pre Workout Crash

 • Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?

  Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?