In de wereld van krachttraining en fitness is creatine een populair supplement vanwege zijn positieve effecten op kracht en prestaties. Tegelijkertijd doen hardnekkige geruchten de ronde dat het gebruik van creatine kan leiden tot haaruitval, of zelfs kaalheid.

Dit onderwerp is zo vaak besproken dat menig sporter zich afvraagt of creatine zorgt voor haaruitval of dat je er zelfs kaal van zou kunnen worden. In dit artikel gaan we dieper in op deze kwestie en onderzoeken we de bewijzen en mythen rondom creatine en haaruitval.

Word je kaal van creatine?

Hoewel er geen direct verband is tussen het gebruik van creatine en kaalheid, heeft een studie uit 2009 in het 'Clinical Journal of Sport Medicine' enig licht geworpen op een mogelijk 'indirect' verband tussen creatine en haaruitval.

In deze studie kwam naar voren dat deelnemers die creatine gebruikten, een verhoogd niveau van dihydrotestosteron (DHT) hadden, een metaboliet van testosteron, dat geassocieerd wordt met mannelijke kaalheid. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze studie slechts een kleine groep van 20 rugbyspelers omvatte en daardoor niet voldoende representatief is om het verband tussen creatine en haaruitval te onderbouwen.

De resultaten van dit onderzoek suggereerden dat door de stijging van DHT-niveaus, creatine indirect haaruitval zou kunnen bevorderen, vooral bij mensen die al genetisch gevoelig zijn voor haarverlies.

Echter had deze studie belangrijke beperkingen, zoals de kleine steekproefgrootte en het feit dat er geen significante verandering in de totale testosteronniveaus werd gemeten. Bovendien bleef de verhoogde DHT binnen normale klinische grenzen, en intense weerstandstraining kan op zichzelf ook leiden tot een toename van androgene hormonen.

Sindsdien hebben talrijke vervolgstudies, waaronder meer dan twaalf gepubliceerde onderzoeken, deze resultaten niet gerepliceerd. Twee onderzoeken vonden een geringe toename in totaal testosteron na een week van creatine gebruik, maar deze waren fysiologisch niet significant.

De overige studies rapporteerden geen veranderingen in testosteronniveaus of vrij testosteron, wat suggereert dat creatine alleen geen merkbare invloed heeft op hormoonspiegels die zouden leiden tot haaruitval.

Monohydrate de créatine

Monohydrate de créatine

Le monohydrate de créatine du MB Nutrition peut vous aider à mieux performer lors d'efforts courts et de force maximale. Cela vous permet de vous entraîner de manière plus intensive. Facile à p...

€12,49

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat creatine haaruitval veroorzaakt

Creatine is één van de meest onderzochte supplementen ter wereld en het is uitgebreid bestudeerd op verschillende gezondheidsaspecten, waaronder de impact op haaruitval. (Meer weten? Bekijk dan alle informatie over creatine kopen)

Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat creatine direct invloed heeft op haaruitval. Onderzoekers zijn het erover eens dat creatine veilig is voor consumptie en niet leidt tot de negatieve bijwerkingen die vaak in de volksmond worden besproken.

Ondanks de vroege studies die een verhoging van DHT aantoonden, hebben recente wetenschappelijke onderzoeken deze bevindingen niet ondersteund. De meerderheid van de onderzoeken heeft namelijk geen significante hormonale veranderingen gevonden die zouden kunnen bijdragen aan haarverlies.

Dit benadrukt het belang van het bekijken van wetenschappelijke data als geheel, in plaats van het trekken van conclusies gebaseerd op geïsoleerde studies met kleine steekproeven of methodologische tekortkomingen.

Bovendien benadrukken experts dat eventuele kleine fluctuaties in hormoonniveaus door creatine gebruik binnen de normale variatie vallen en waarschijnlijk geen klinische betekenis hebben. Het voortdurende onderzoek en de herhaalde studies suggereren sterk dat creatine als supplement veilig is en niet leidt tot haaruitval.

Wat veroorzaakt dan wel haaruitval?

Haaruitval kan veroorzaakt worden door een veelvoud aan factoren, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, bepaalde medische aandoeningen zoals alopecia, en zelfs stress of voedingsdeficiënties. Veel mensen die zich zorgen maken over haaruitval door creatine, vergeten dat de natuurlijke oorzaken van haaruitval vaak veel significanter zijn.

Hoewel creatine zelf niet direct haaruitval veroorzaakt, is het mogelijk dat het de onderliggende oorzaken van haarverlies kan versterken, vooral als het lichaam al gevoelig is voor hormonale schommelingen. Dit zou kunnen betekenen dat bij sommige mensen creatine indirect een rol speelt in haaruitval, maar deze theorie heeft geen stevige wetenschappelijke onderbouwing en blijft speculatief.

Het is daarom belangrijk om een breed perspectief te behouden en te erkennen dat haaruitval meestal het resultaat is van meerdere factoren. Een gezonde levensstijl, adequate voeding, en het beheersen van stress zijn allemaal belangrijk voor het behouden van een gezonde haargroei. Als je jezelf zorgen maakt over haaruitval, kan het raadzaam zijn om met een medisch specialist te praten om de onderliggende oorzaken te achterhalen en aan te pakken.

De invloed van creatine op DHT (dihydrotestosteron)

Dihydrotestosteron (DHT) is een afgeleide van testosteron dat in verband wordt gebracht met androgene alopecia, ook wel bekend als mannelijke of vrouwelijke kaalheid. De studie uit 2009 suggereerde dat creatine de DHT-niveaus kan verhogen, maar latere studies hebben deze bevinding niet kunnen bevestigen.

Bij mensen die genetisch gevoelig zijn voor DHT kan een verhoogd niveau het proces van haaruitval versnellen door haarzakjes te verkleinen, maar dit is niet direct toe te schrijven aan creatine. Hoewel creatine bij sommige mensen mogelijk een lichte verhoging van DHT veroorzaakt, blijven de niveaus meestal binnen normale klinische grenzen.

Bovendien zijn deze kleine fluctuaties in de meeste gevallen niet significant genoeg om een zichtbaar effect op haarverlies te hebben. De relatie tussen DHT en creatine gebruik wordt daarom gezien als indirect en niet doorslaggevend.

Daarnaast is het essentieel om te begrijpen dat DHT-niveaus vaak fluctueren als gevolg van andere factoren, zoals dieet, levensstijl en genetica. Dus, zelfs als creatine een lichte verhoging van DHT veroorzaakt, zal het effect variëren per individu, afhankelijk van hun unieke genetische aanleg en hormoonbalans.

Conclusie: zorgt creatine voor haaruitval?

Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur en onderzoek is er geen overtuigend bewijs dat creatine direct haaruitval veroorzaakt. De mythe dat creatine kaalheid of alopecia kan veroorzaken, is gebaseerd op een enkele studie. Talloze opvolgende onderzoeken hebben geen significante hormonale veranderingen gevonden als gevolg van creatine gebruik dat tot haaruitval zou leiden.

Als je bezorgd bent over haaruitval en je gebruikt creatine, is het belangrijk om te weten dat genetische factoren, medische aandoeningen en levensstijl een veel grotere invloed hebben op je haargroei. Hoewel een verhoogd niveau van DHT soms wordt geassocieerd met haarverlies, is creatine niet direct verantwoordelijk voor dergelijke hormonale veranderingen.

Het is daarom belangrijk om met je arts of medisch specialist te overleggen als je vragen hebt over haaruitval of de mogelijke effecten van supplementen zoals creatine op je gezondheid. Voor de meeste mensen die creatine als supplement gebruiken, blijft het een veilig en effectief middel om hun sportprestaties te verbeteren, zonder zich zorgen te hoeven maken over haaruitval.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Articles Similaires

 • BCAA vs Creatine

  BCAA vs Creatine

 • Creatine gebruik boven de 40 jaar

  Creatine gebruik boven de 40 jaar

 • Creatine en afvallen

  Creatine en afvallen

 • Creatine of proteïne

  Creatine of proteïne