Pre workout is een supplement dat veel sporters gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Het bevat meestal ingrediënten zoals cafeïne, creatine, beta-alanine, en aminozuren die de energie, focus, kracht, en uithoudingsvermogen kunnen verhogen.

Maar niet alle pre workouts zijn hetzelfde. Sommige bevatten stoffen die verboden zijn door de Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en die als doping worden beschouwd.

Deze illegale pre workouts kunnen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en leiden tot schorsingen of diskwalificaties voor sporters die ze gebruiken.

In dit artikel zullen we uitleggen wat illegale pre workout is, waarom sommige pre-workout shakes verboden zijn, wat het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) is, welke pre workout op de dopinglijst staat, en waarom je beter kunt kiezen voor een NZVT goedgekeurde pre workout zoals MBNutrition M3.

Is pre workout doping?

Nee, pre workout is niet per definitie doping. Een pre workout is een supplement dat bedoeld is om je sportprestaties te verbeteren, maar dat betekent niet dat het illegale of verboden stoffen bevat.

Er zijn echter wel sommige pre-workout shakes op de markt die stoffen bevatten die door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en de individuele sportbonden zijn aangemerkt als doping. Deze stoffen kunnen slecht zijn voor je gezondheid en leiden tot schorsingen of diskwalificaties als je ze gebruikt als sporter.

Om te voorkomen dat je per ongeluk een illegale pre workout gebruikt, is het belangrijk om altijd goed het etiket te lezen en te controleren of de ingrediënten overeenkomen met de dopinglijst van het WADA.

Waarom zijn sommige pre-workouts verboden?

Sommige pre-workout shakes zijn verboden omdat ze stoffen bevatten die op de dopinglijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) staan. Deze stoffen zijn illegaal en gevaarlijk voor de gezondheid en de sportiviteit van de gebruikers.

Een voorbeeld van zo’n stof is dimethylamylamine (DMAA), een synthetische drug die vergelijkbaar is met amfetamine.

 • DMAA kan leiden tot hartkloppingen, hartritmestoornissen, beroertes, en zelfs hartstilstand. DMAA staat sinds 2021 op de verboden stoffenlijst van de Nederlandse Dopingautoriteit.
 • De producenten van illegale pre-workout shakes proberen vaak de wetgeving te omzeilen door steeds nieuwe varianten van DMAA of andere verboden stoffen op de markt te brengen.

Ze vermelden deze stoffen soms niet of onder een andere naam op het etiket, waardoor de gebruikers niet weten wat ze precies innemen. Dit maakt het gebruik van illegale pre-workouts nog riskanter en onverantwoordelijker.

Pre Workout M3

Pre Workout M3

C'EST UNE PRÉ-COMMANDEDATE D'EXPÉDITION : 26-01-2024 Découvrez le dernier pré-entraînement M3 de MB Nutrition. Une nouvelle formule plus forte où l'effet et le goût du pré-entraînement M3 ont ...

€29,95

Wat is NZVT?

NZVT staat voor Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport. Het is een systeem dat in 2003 is opgezet door de Dopingautoriteit, NOC*NSF, en de brancheorganisatie Natuur- & gezondheidsproducten Nederland (NPN).

Wat is het doel van NZVT?

Het doel van het NZVT is om sporters en hun begeleiders informatie en zekerheid te bieden over schone voedingssupplementen, zodat de kans op positieve dopinguitslagen als gevolg van het gebruik van voedingssupplementen zo klein mogelijk is.

 1. Het NZVT biedt fabrikanten van voedingssupplementen de mogelijkheid om hun producten te laten controleren op dopinggeduide stoffen door een gerenommeerd laboratorium. Deze controle gebeurt per batch, dat wil zeggen een partij voedingssupplementen die in een keer is gemaakt.
 2. De verpakkingen uit deze partij krijgen allemaal hetzelfde batchnummer, dat te vinden is op het etiket, vaak dicht bij de houdbaarheidsdatum. De product-batchcombinaties die schoon bevonden zijn, worden vermeld in de NZVT-lijst, die te raadplegen is via de website van de Dopingautoriteit of de Dopingwaaier App.
 3. Sporters wordt aangeraden om alleen deze voedingssupplementen te gebruiken, omdat ze daarmee het risico op het ontstaan van een positieve dopingtest door het gebruik van voedingssupplementen maximaal minimaliseren.

Let op: het NZVT is een hulpmiddel om sporters extra informatie te geven over dopinggerelateerde risico’s, maar neemt geen verantwoordelijkheden over. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het innemen van supplementen en voor de eventuele aanwezigheid van dopinggeduide stoffen in het lichaam blijft altijd volledig bij de sporter zelf liggen.

Waarom NZVT goedgekeurde pre workout kopen?

NZVT goedgekeurde pre workout kopen heeft een aantal voordelen voor sporters die hun prestaties willen verbeteren zonder het risico te lopen op een positieve dopingtest. Hier zijn enkele redenen waarom je voor een NZVT goedgekeurde pre workout zou moeten kiezen:

 • Je bent zeker van de kwaliteit en veiligheid van het product. Een NZVT goedgekeurde pre workout is getest op meer dan twintig dopinggeduide stoffen die incidenteel kunnen voorkomen in voedingssupplementen. Je weet dus precies wat je inneemt en dat het geen verboden of gevaarlijke stoffen bevat.
 • Je voorkomt onbedoelde positieve dopinguitslagen. Een NZVT goedgekeurde pre workout voldoet aan de eisen van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en de individuele sportbonden. Je kunt dus met een gerust hart deelnemen aan wedstrijden of controles zonder bang te zijn voor schorsingen of diskwalificaties.

Kortom, een NZVT goedgekeurde pre workout is een verstandige keuze voor sporters die hun prestaties willen verbeteren op een verantwoorde en veilige manier.

Hoe controleert het NZVT preworkouts?

Het NZVT controleert preworkouts door middel van een laboratoriumanalyse per batch. Een batch is een partij preworkouts die in een keer is gemaakt en die allemaal hetzelfde batchnummer hebben op het etiket.

Het laboratorium dat de analyse uitvoert is geaccrediteerd volgens de ISO 17025 norm en test de preworkouts op meer dan twintig dopinggeduide stoffen die incidenteel kunnen voorkomen in voedingssupplementen. De detectielimieten van de analyse zijn zeer laag, zodat ook sporen van verboden stoffen kunnen worden opgespoord.

Als een preworkout-batchcombinatie schoon wordt bevonden, wordt deze vermeld in de NZVT-lijst, die te raadplegen is via de website van de Dopingautoriteit of de Dopingwaaier App.

Sporters kunnen deze lijst raadplegen om te zien welke preworkouts zijn gecontroleerd en goedgekeurd door het NZVT. Zo kunnen ze het risico op een positieve dopingtest door het gebruik van preworkouts maximaal minimaliseren.

Welke pre workout staat op de dopinglijst?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke pre workout op de dopinglijst staat, omdat de dopinglijst geen specifieke producten, maar alleen stoffen vermeldt.

Bovendien verandert de dopinglijst elk jaar, waardoor sommige stoffen die eerst toegestaan waren, later verboden kunnen worden. Het is dus mogelijk dat een pre workout die vandaag nog legaal is, morgen op de dopinglijst staat.

 • Om te weten of een pre workout op de dopinglijst staat, moet je dus kijken naar de ingrediënten die in het product zitten en deze vergelijken met de stoffen die op de dopinglijst staan. Dit is echter niet altijd makkelijk, omdat sommige producenten van illegale pre-workout shakes de verboden stoffen niet of onder een andere naam op het etiket vermelden. 
 • Een voorbeeld van een stof die op de dopinglijst staat en die vaak in illegale pre-workout shakes wordt gevonden is dimethylamylamine (DMAA). DMAA is een synthetische drug die vergelijkbaar is met amfetamine en die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zoals hartkloppingen, hartritmestoornissen, beroertes, en zelfs hartstilstand.

DMAA staat sinds 2021 op de verboden stoffenlijst van de Nederlandse Dopingautoriteit. Andere voorbeelden van verboden stoffen die in pre-workout shakes kunnen voorkomen zijn ephedrine, sibutramine, synephrine, yohimbine, en methylhexanamine.

MBNutrition M3 goedgekeurd door NZVT

Een voorbeeld van een pre-workout shake die goedgekeurd is door het NZVT is MBNutrition M3. Dit is een product van MB Nutrition, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van hoogwaardige voedingssupplementen voor sporters. M3 is een nieuwe en sterkere formule die de werking en smaak van de pre-workout naar een hoger niveau tilt

 • M3 bevat alleen legale en effectieve ingrediënten zoals cafeïne, creatine, beta-alanine, en aminozuren die je energie, focus, kracht, en uithoudingsvermogen kunnen verhogen. Het bevat ook echte fruitpoeders voor heerlijke smaken, zoals aardbeienlimonade en tropische vruchten.
 • MBNutrition M3 is getest op doping door een onafhankelijk laboratorium en heeft het NZVT-keurmerk gekregen. Dit betekent dat het product geen dopinggeduide stoffen bevat en voldoet aan de eisen van het WADA en de individuele sportbonden.

Kortom, MBNutrition M3 is een NZVT goedgekeurde pre-workout shake die je prestaties kan verbeteren op een verantwoorde en veilige manier. Bovendien krijg je met MBNutrition M3 een volledige maandvoorraad tegen een scherpe prijs (480 gram) en kun je kiezen voor een variant zonder cafeïne als je dat wilt.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Articles Similaires

 • Pre-Workout vs Energy Drinks

  Pre-Workout vs Energy Drinks

 • Koffie VS Preworkout

  Koffie VS Preworkout

 • Pre Workout Crash

  Pre Workout Crash

 • Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?

  Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?