In de zoektocht naar natuurlijke en effectieve preworkout supplementen, komt honing steeds vaker naar voren als een uitstekende keuze. Dit natuurlijke zoetmiddel, al eeuwenlang gewaardeerd om zijn voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen, biedt verrassende voordelen voor sporters en fitnessenthousiastelingen.

In dit artikel verkennen we de unieke eigenschappen van honing als preworkout, de verschillende soorten honing die je kunt gebruiken, en de redenen waarom het een slimme toevoeging kan zijn aan je fitnessroutine.

Wat is een preworkout?

Een preworkout is een supplement dat specifiek is ontworpen om sporters te ondersteunen voor hun trainingssessie. Deze supplementen bevatten ingrediënten die bedoeld zijn om de fysieke en mentale prestaties te verbeteren.

De meest voorkomende componenten van preworkouts zijn stimulerende middelen zoals cafeïne, aminozuren zoals beta-alanine en citrulline, en soms creatine.

Deze ingrediënten werken samen om energieniveaus te verhogen, de focus te verbeteren, de doorbloeding te stimuleren en de spiervermoeidheid uit te stellen. Het doel van een preworkout is om je lichaam en geest optimaal voor te bereiden op een intensieve training.

Waarom honing als preworkout?

Honing als pre workout is een natuurlijk alternatief voor de traditionele, vaak synthetische, preworkout supplementen. Deze zoete substantie, geproduceerd door bijen, is een rijke bron van natuurlijke suikers, zoals fructose en glucose, die snel energie leveren.

Daarnaast bevat honing antioxidanten, mineralen en vitaminen die bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn. Deze combinatie van snelle energie en voedingsstoffen maakt honing een ideale keuze voor sporters die op zoek zijn naar een gezonde en efficiënte pre workout maaltijd voor hun training.

Voordelen honing als pre-workout

 • Natuurlijke energiebron: Honing bevat natuurlijke suikers zoals glucose en fructose die snel door het lichaam worden opgenomen, wat zorgt voor een onmiddellijke energieboost.
 • Rijk aan antioxidanten: Het bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en ontstekingen, wat vooral belangrijk is tijdens intensieve trainingssessies.
 • Vitamines en mineralen: Honing levert essentiële voedingsstoffen, waaronder vitaminen zoals B6, thiamine, niacine, riboflavine, en mineralen zoals calcium, koper, ijzer, magnesium en zink.
 • Ondersteunt herstel: De natuurlijke suikers in honing kunnen helpen bij het vullen van de glycogeenvoorraden na een workout, wat bijdraagt aan een sneller herstel.
 • Verbeterde uithoudingsvermogen: Regelmatige consumptie van honing kan het uithoudingsvermogen verbeteren, wat vooral voordelig is voor duursporten.

Hoeveel honing voor extra energie?

De optimale hoeveelheid honing voor extra energie als preworkout kan variëren afhankelijk van individuele behoeften en de intensiteit van de training. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1-2 eetlepels honing te consumeren voor de workout.

Dit biedt voldoende glucose en fructose voor een energieboost zonder overbelasting van het spijsverteringssysteem. Het is belangrijk om te experimenteren met de hoeveelheid en timing van de inname om te ontdekken wat het beste werkt voor uw specifieke behoeften en activiteitenniveau.

Activiteitsniveau Hoeveelheid Honing (Voor de Workout) Extra Aanbevelingen
Lichte training (bv. wandelen) 1 eetlepel Neem 30 minuten voor de activiteit
Gemiddelde training (bv. joggen) 1-2 eetlepels Neem 15-30 minuten voor de activiteit
Intensieve training (bv. krachttraining) 2 eetlepels Combineer met een bron van eiwitten
Uithoudingsporten (bv. marathon) 2-3 eetlepels Neem samen met water of een elektrolytendrank

Welke honing is het beste als pre-workout?

De keuze van honing kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur en het gewenste effect. Verschillende soorten honing hebben unieke smaken en voedingsprofielen. Hier zijn enkele populaire soorten honing die effectief kunnen zijn als zelfgemaakte pre-workout shake:

1. Acaciahoning

Acaciahoning staat bekend om zijn heldere, bijna doorschijnende kleur en milde smaak. Deze honingsoort is rijk aan natuurlijke fructose, wat zorgt voor een langzame en gestage energieafgifte.

Dit maakt het een uitstekende keuze voor langdurige workouts, omdat het helpt om de energieniveaus stabiel te houden zonder snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.

2. Bloemenhoning

Bloemenhoning, vaak verzameld uit diverse bloemenbronnen, is bekend om zijn rijke, volle smaak. Deze veelzijdigheid zorgt voor een complexe samenstelling van suikers en voedingsstoffen.

Het is bijzonder gunstig voor sporters vanwege zijn gebalanceerde natuurlijke zoetheid, die zowel snelwerkende als langdurige energie kan bieden, ideaal voor zowel korte intensieve workouts als langere trainingssessies.

3. Boshoning

Boshoning, afkomstig van nectar uit bosrijke gebieden, staat bekend om zijn donkere kleur en diepe, rijke smaak. Deze honingsoort is vaak hoger in bepaalde mineralen zoals ijzer en magnesium, wat het een goede keuze maakt voor sporters. De rijke smaak en voedingswaarde maken boshoning niet alleen een energiebooster, maar ook een genot voor de smaakpapillen.

4. Manuka Honing

Manuka honing uit Nieuw-Zeeland is wereldwijd bekend om zijn unieke geneeskrachtige eigenschappen. Deze honingsoort bevat methylglyoxal, een bestanddeel met sterke antibacteriële werking.

Manuka honing is niet alleen goed voor energie, maar ook voor het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de spijsvertering, wat essentieel is voor sporters die hun lichaam optimaal willen onderhouden.

5. Dennenhoning

Dennenhoning, afkomstig van de honingdauw van dennenbomen, is een unieke soort met een sterke, houtachtige smaak. Deze donkere honing is rijk aan mineralen en antioxidanten.

Het heeft een lagere glycemische index dan andere honingsoorten, wat zorgt voor een langzamere afgifte van energie. Dit maakt dennenhoning ideaal voor sporters die een langdurige energiebron nodig hebben zonder snelle pieken in hun bloedsuikerspiegel.

Pre Workout M3

Pre Workout M3

C'EST UNE PRÉ-COMMANDEDATE D'EXPÉDITION : 26-01-2024 Découvrez le dernier pré-entraînement M3 de MB Nutrition. Une nouvelle formule plus forte où l'effet et le goût du pré-entraînement M3 ont ...

€29,95

Waarom je pure honing moet gebruiken als preworkout?

Het gebruik van pure, onbewerkte honing als preworkout biedt verschillende voordelen ten opzichte van bewerkte of kunstmatig gezoete producten. Pure honing behoudt zijn natuurlijke enzymen, vitaminen en mineralen, die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en verbeterde sportprestaties.

Daarnaast is pure honing vrij van toevoegingen en conserveringsmiddelen die in commerciële preworkout supplementen kunnen zitten. Dit maakt het een gezondere, meer natuurlijke keuze voor energie en voeding voor het trainen.

4 redenen om honing te gebruiken als pre-workout shake

Het toevoegen van honing aan je pre-workout shake kan verschillende voordelen hebben. Hieronder worden vier belangrijke redenen besproken waarom honing een waardevolle toevoeging is aan je pre-workout routine:

1. Honing is onbewerkt en puur te eten

Anders dan veel commerciële preworkout supplementen, is honing een volledig natuurlijk product dat niet onderworpen is aan zware verwerkingsprocessen. Deze onbewerkte staat zorgt ervoor dat alle natuurlijke voedingsstoffen, zoals enzymen, vitaminen en mineralen, behouden blijven. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de algehele gezondheid en het welzijn, wat essentieel is voor optimale sportprestaties.

2. Honing heeft een bevorderende werking op herstel

Honing is niet alleen nuttig voor het leveren van energie vóór de workout, maar het kan ook een belangrijke rol spelen bij het herstel na de training. De natuurlijke suikers in honing helpen bij het snel aanvullen van glycogeenvoorraden in de spieren, wat essentieel is voor snel herstel.

Bovendien heeft de aanwezigheid van antioxidanten in honing ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn na intensieve inspanningen.

3. Honing bevat talloze antioxidanten

Honing staat bekend om zijn rijke inhoud aan antioxidanten, waaronder fenolen, enzymen en verbindingen zoals flavonoïden. Deze antioxidanten spelen een cruciale rol in het beschermen van het lichaam tegen oxidatieve stress, wat vooral belangrijk is tijdens en na intensieve lichamelijke inspanning.

Regelmatige inname van antioxidantrijke voeding zoals honing kan bijdragen aan een betere gezondheid en het verminderen van het risico op chronische ziekten.

4. Honing bevat eenvoudige suikers

De natuurlijke suikers in honing, zoals glucose en fructose, zijn eenvoudige koolhydraten die snel door het lichaam worden opgenomen. Deze snelle absorptie zorgt voor een onmiddellijke bron van energie, wat ideaal is voor sporters die een snelle energieboost nodig hebben voor hun training.

In tegenstelling tot geraffineerde suikers biedt honing deze energie op een meer gebalanceerde manier, zonder de extreme bloedsuikerpieken en -dalen die vaak geassocieerd worden met kunstmatige suikers en energiedranken.

Op zoek naar een andere preworkout?

Ontdek de nieuwste pre-workout M3 van MB Nutrition. Een nieuwe en sterkere formule waarbij de werking en smaak van de pre-workout M3 naar een hoger niveau zijn getild.

M3 is door een onafhankelijke partij getest op doping en beschikt over het NZVT-keurmerk. Dit zorgt voor een betrouwbare en veilige preworkout ervaring, perfect voor atleten die streven naar maximale prestaties met vertrouwen in hun supplementkeuze.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Articles Similaires

 • Pre-Workout vs Energy Drinks

  Pre-Workout vs Energy Drinks

 • Koffie VS Preworkout

  Koffie VS Preworkout

 • Pre Workout Crash

  Pre Workout Crash

 • Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?

  Zijn 2 schepjes pre-workout te veel?