Je zit aan tafel met vrienden en het gesprek komt uiteindelijk uit op voeding en gezondheid. Iemand gooit een term als "eiwitten" in de groep en ineens is iedereen een expert. Sommigen beweren dat je nooit genoeg eiwitten kunt eten, terwijl anderen zweren dat te veel eiwitten slecht voor je zijn.

Wie heeft er gelijk? En wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je te veel eiwitten eet? In dit artikel gaan we deze vragen beantwoorden. We gaan kijken of je daadwerkelijk te veel eiwitten kunt eten, wat de gevolgen daarvan zijn en hoeveel eiwitten je nu eigenlijk echt nodig hebt.

Kan je te veel eiwitten eten?

De fitnessindustrie en dieetgoeroes prijzen eiwitten vaak aan als de heilige graal voor spieropbouw en gewichtsverlies. Maar zoals met alles in het leven, geldt ook hier: te veel van het goede kan slecht zijn. Er staat namelijk niet voor niets het woord 'te' voor.

Eiwitten zijn essentieel voor tal van lichaamsfuncties, maar een overschot aan eiwitten kan je lichaam belasten. Hoewel je lichaam een indrukwekkend vermogen heeft om overtollige voedingsstoffen te verwerken, kent dit vermogen zijn grenzen. Zo zit er ook een limiet aan hoeveel eiwitten je lichaam kan opnemen.

Wanneer eet je te veel eiwitten?

Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te consumeren. Voor iemand van 70 kilo komt dat neer op ongeveer 56 gram eiwit per dag. Sporters en mensen die aan krachttraining doen, kunnen meer nodig hebben, vaak 1,2 tot 2,0 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Je eet te veel eiwitten als je stelselmatig boven deze aanbevolen hoeveelheden uitkomt zonder dat je lichaam daar daadwerkelijk behoefte aan heeft. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld meerdere keren per dag eiwitshakes drinkt, grote hoeveelheden vlees eet bij elke maaltijd, of vaak eiwitrijke snacks consumeert.

Hoewel je lichaam een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig heeft om je spieren te helpen herstellen, kan een overschot aan eiwitten problemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden in de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Luister naar je lichaam en let op signalen die kunnen wijzen op een overschot aan eiwitten.

Dit zijn de gevolgen van te veel eiwitten eten

Te veel eiwitten eten kan verschillende gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoewel eiwitten belangrijk zijn voor de opbouw en het herstel van spieren, evenals voor tal van andere lichaamsfuncties, kunnen te veel eiwitten leiden tot diverse problemen. Welke problemen dat precies zijn, lees je hieronder.

Je adem kan gaan stinken

Een van de minder aangename gevolgen van een te hoge eiwitinname kan een slechte adem zijn. Dit fenomeen wordt ook wel 'keto-adem' genoemd en komt voor wanneer je lichaam in een staat van ketose verkeert.

Ketose is een metabolische toestand waarin je lichaam vetten in plaats van koolhydraten gebruikt als primaire energiebron. Dit kan komen door een dieet dat te weinig koolhydraten en te veel eiwitten bevat.

In reactie hierop begint je lever vetzuren af te breken en om te zetten in ketonen, die vervolgens als alternatieve brandstofbron worden gebruikt. Een van de ketonen die hierbij wordt geproduceerd, is aceton.

Aceton is een vluchtige stof die via je ademhaling en urine wordt uitgescheiden. Wanneer de concentratie van aceton in je bloed toeneemt, kan het een karakteristieke geur veroorzaken die je kan doen laten denken aan nagellakremover of rot fruit. Deze geur wordt door je adem uitgescheiden, wat dus resulteert in een slechte adem.

Je nieren moeten harder werken

Wanneer je te veel eiwitten eet, moeten je nieren harder werken om de afvalstoffen die vrijkomen bij de eiwitstofwisseling te verwerken. Eiwitten worden in je lichaam afgebroken tot aminozuren, die vervolgens worden gebruikt voor de opbouw en het herstel van weefsels. De overgebleven stikstofcomponenten worden omgezet in ureum, een afvalproduct dat via de nieren wordt uitgescheiden.

Bij een hoge eiwitinname stijgt de hoeveelheid ureum die geproduceerd moet worden, wat een extra belasting voor de nieren betekent. Dit is vooral zorgwekkend voor mensen met een bestaande nieraandoening, omdat hun nieren al minder efficiënt werken.

De nieren van gezonde mensen kunnen nieren deze extra belasting meestal nog wel aan, maar op de lange termijn kan het toch risico's met zich meebrengen. Langdurige overbelasting van de nieren kan leiden tot chronische nierschade en in het ergste geval zelfs nierfalen. Daarom is het belangrijk om je eiwitinname in balans te houden en niet langdurig te veel eiwitten te consumeren.

Je kunt last krijgen van je darmen

Een te hoge eiwitinname kan ook je spijsvertering verstoren en leiden tot darmproblemen. Een veelvoorkomend probleem is in dat geval constipatie. Dit gebeurt vaak omdat een dieet dat rijk is aan eiwitten, zoals vlees, vis en kaas, meestal arm is aan vezels. Dit terwijl vezels cruciaal zijn voor een gezonde werking van de darmen, omdat ze de stoelgang bevorderen en helpen om afvalstoffen door het spijsverteringskanaal te transporteren.

Daarnaast kunnen sommige eiwitbronnen, zoals zuivelproducten, problemen veroorzaken voor mensen die lactose-intolerant zijn. Dit kan resulteren in maagkrampen, een opgeblazen gevoel, diarree en gasvorming. Ook een overmaat aan eiwitrijke voedingssupplementen, zoals proteïne shakes, kan je spijsverteringssysteem belasten, vooral als deze suikers of kunstmatige zoetstoffen bevatten.

Het is dus belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen dat voldoende vezels bevat, afkomstig van groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Ook kan het nuttig zijn om te variëren met verschillende eiwitbronnen, zowel dierlijk als plantaardig, en niet te vertrouwen op één enkele bron.

Te veel eiwitten kunnen leiden tot gewichtstoename

Hoewel eiwitten, en dan met name eiwitpoeders, vaak worden aangeprezen als een hulpmiddel bij gewichtsverlies en spieropbouw, kan een overmaat aan eiwitten paradoxaal genoeg leiden tot gewichtstoename. Dit gebeurt omdat overtollige eiwitten, net als overtollige koolhydraten en vetten, uiteindelijk worden omgezet in lichaamsvet als ze niet worden gebruikt voor energie, spierherstel of andere lichaamsfuncties.

Wanneer je meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft, wordt het overschot opgeslagen als vet. Eiwitten bevatten calorieën, en als je dagelijkse inname aanzienlijk hoger is dan je verbruik, zul je aankomen. Dit geldt ook als de extra calorieën uit eiwitten komen. Bovendien bevatten veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, kaas en noten ook vetten, die bijdragen aan de totale calorie-inname.

Het is dus essentieel om een evenwicht te vinden in je dieet en ervoor te zorgen dat je eiwitinname in lijn is met je energiebehoeften. Het handhaven van een gezonde balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten is de sleutel tot het voorkomen van ongewenste gewichtstoename.

Hoeveel eiwitten heb ik per dag nodig?

Het bepalen van de juiste hoeveelheid eiwitten die je dagelijks nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd, geslacht, gewicht, activiteitsniveau en gezondheidsdoelen. Er zijn echter enkele richtlijnen om je te helpen bepalen hoeveel eiwitten jij per dag nodig hebt.

De algemene aanbeveling voor eiwitinname is ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor volwassenen. Dit betekent dat iemand die 70 kilo weegt ongeveer 56 gram eiwit per dag nodig heeft. Dit is voldoende voor de meeste mensen om hun basisbehoeften te dekken.

Sporters en mensen die regelmatig aan krachttraining doen, kunnen meer eiwitten nodig hebben, evenals ouderen en mensen die herstellen van een ziekte of operatie. Weten hoeveel eiwitten je per nodig hebt? Klik op de link om ons uitgebreide artikel hierover te leze.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Artículos Relacionados

  • beste proteine poeder

    Beste eiwitpoeder

  • proteine shake afvallen

    Afvallen met eiwitshakes

  • is proteine poeder slecht voor je

    Whey protein nadelen

  • eiwitdrank voor ouderen

    Eiwit supplement voor ouderen: interessant of overbodig?