Als je jezelf ooit hebt afgevraagd wat whey protein precies is, dan ben je niet de enige. In de wereld van sport en gezondheid wordt deze term vaak genoemd als een essentieel supplement voor spierherstel en -groei.

Maar wat maakt whey protein zo speciaal en hoe kan het jou helpen in je dagelijkse leven of sport routine? In deze uitgebreide gids zullen we alle facetten van whey protein verkennen: van de basale definitie tot de verschillende soorten en de voordelen die het kan bieden.

Wat is whey protein (wei-eiwit)?

Whey protein, of wei-eiwit in het Nederlands, is een hoogwaardige eiwitbron die wordt gewonnen uit melk tijdens het maken van kaas. Wanneer melk wordt omgezet in kaas, scheidt het vloeibare deel zich van de vaste stoffen. Dit vloeibare deel staat bekend als wei.

Door wei te filteren en te drogen, blijft er een poeder over rijk aan eiwitten. Whey protein staat bekend om zijn hoge biologische waarde, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft voor spierherstel en -opbouw.

Dit maakt deze soort proteïne poeder bijzonder populair onder atleten en fitnessliefhebbers vanwege de snelle absorptie, waardoor het ideaal is voor consumptie direct na de training om het herstel te versnellen en spiergroei te stimuleren.

Waar wordt whey proteïne poeder van gemaakt?

Whey proteïne poeder wordt gemaakt van het vloeibare bijproduct dat ontstaat bij het maken van kaas uit koemelk. Tijdens het productieproces van kaas wordt melk gescheiden in vaste stoffen (wrongel) en een vloeibare substantie (wei). Deze vloeibare wei bevat de snelle eiwitten die vervolgens worden gefilterd en gedroogd tot een fijn poeder.

Het proces omvat verschillende stappen zoals pasteuriseren, filtreren en soms het toevoegen van enzymen om het eiwit nog sneller opneembaar te maken. De kwaliteit en het type whey dat uiteindelijk overblijft hangt af van de mate van filtering en verwerking die het ondergaat.

Welke soorten whey zijn er?

Er zijn drie hoofdtypen whey protein, elk met unieke eigenschappen en voordelen. Zo kunnen we onderscheid maken tussen de volgende soorten whey:

 • Whey Concentraat: whey concentraat is de meest voorkomende vorm van whey protein. Het ondergaat een minder intensief filterproces waardoor het een lager eiwitgehalte heeft, meestal tussen de 70% en 80%. Whey concentraat bevat meer lactose, vetten en mineralen dan andere vormen van whey en is het populair vanwege zijn goede smaak en betaalbaarheid.
 • Whey Isolaat: whey isolaat ondergaat een intensievere filtering, wat resulteert in een hoger eiwitgehalte, vaak meer dan 90%. Het bevat minder lactose en vet, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die lactose-intolerant zijn of een lager vetgehalte in hun dieet wensen. Bovendien wordt whey isolate shakes snel opgenomen in het lichaam.
 • Whey Hydrolisaat: whey hydrolisaat wordt beschouwd als de 'voorverteerde' vorm van whey omdat het tijdens de productie wordt blootgesteld aan enzymen die de eiwitten afbreken in kleinere segmenten, waardoor het nog sneller wordt opgenomen door het lichaam. Dit maakt het perfect voor onmiddellijk spierherstel, vooral na intensieve trainingen.

Elk van deze soorten whey biedt specifieke voordelen die kunnen worden afgestemd op persoonlijke voedingsbehoeften en gezondheidsdoelen, van spieropbouw tot verbeterd spierherstel en gewichtsbeheersing.

Wat is het verschil tussen whey proteïne en andere eiwitten?

Whey protein onderscheidt zich van andere eiwitten door zijn snelle opname en hoge biologische waarde. Dit betekent dat het lichaam whey protein efficiënter gebruikt om spieren te herstellen en op te bouwen.

Andere eiwitten, zoals caseïne, worden langzamer verteerd, wat ze geschikt maakt voor langdurige aanvoer van eiwitten, zoals tijdens de nacht. Plantaardige eiwitten, zoals soja en erwteneiwit, hebben vaak een lagere biologische waarde en worden trager opgenomen door het lichaam. Meer weten? Lees dan ons artikel over de verschillen tussen whey isolaat en wei eiwit.

Kies voor whey proteïne poeder van MB Nutrition

Bij MB Nutrition staat kwaliteit voorop. Daarom bieden wij alleen de beste whey proteïne poeder aan, die vervaardigd wordt met behulp van geavanceerde filtratie-technieken om het hoogste eiwitgehalte te garanderen, terwijl vetten en koolhydraten tot een minimum worden beperkt.

Onze whey producten zijn beschikbaar in verschillende vormen, zoals concentraat, isolaat en hydrolisaat, zodat jij de variant kunt kiezen die het beste aansluit bij jouw persoonlijke gezondheidsdoelen en voedingsvoorkeuren.

Onze whey proteïne poeders zijn niet alleen effectief, maar ook heerlijk van smaak. Verkrijgbaar in diverse smaken, van klassiek vanille tot cookies en cream, er is altijd een optie die jouw dagelijkse routine zal verrijken zonder dat je concessies hoeft te doen aan smaak of kwaliteit.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Artículos Relacionados

 • Mag je proteïne poeder meenemen in het vliegtuig?

  Mag je proteïne poeder meenemen in het vliegtuig?

 • 10 overheerlijke recepten met eiwitpoeder

  10 overheerlijke recepten met eiwitpoeder

 • acne door eiwitpoeder

  Puistjes door eiwitten

 • proteine poeder over datum

  Eiwitpoeder over datum