Creatine is een van de meest populaire en effectieve supplementen die sporters gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Maar wat veel mensen zich afvragen, is hoe creatine eigenlijk wordt gemaakt.

Hoewel creatine vaak wordt geassocieerd met supplementen, is het ook een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. In dit artikel duiken we daarom dieper in de wereld van creatine: we ontdekken hoe het in ons lichaam wordt geproduceerd, hoe het als supplement wordt gemaakt, en welke stoffen en processen daarbij komen kijken.

Hoe wordt creatine in ons lichaam gemaakt?

Creatine is een lichaamseigen stof die voornamelijk in de spieren wordt opgeslagen. Ongeveer 95% van de totale hoeveelheid creatine in het lichaam bevindt zich in de spieren, terwijl de resterende 5% in de hersenen, nieren en lever te vinden is.

Ons lichaam produceert zelf een kleine hoeveelheid creatine, maar dit is meestal niet voldoende om aan de behoeften van intensieve sporters te voldoen. Vandaar dat veel mensen kiezen voor creatine als supplement.

De productie van creatine in het lichaam begint met drie aminozuren: arginine, glycine en methionine. Deze aminozuren zijn de bouwstenen die nodig zijn om creatine aan te maken.

Het proces begint in de nieren, waar arginine en glycine samen creatine vormen. Dit voorlopige creatine molecuul wordt vervolgens naar de lever getransporteerd, waar het verder wordt omgezet in creatinefosfaat, ook wel bekend als de actieve vorm van creatine die je spieren kunnen gebruiken voor energie.

Naast de productie van creatine in ons lichaam, krijgen we ook creatine binnen via onze voeding. Vlees en vis zijn bijzonder rijk aan creatine, en dan met name rood vlees en vette vis. Voor vegetariërs en veganisten is de inname van creatine via voeding daarom beperkt, waardoor creatine supplementen voor deze groepen vaak nog relevanter is.

Hoewel ons lichaam creatine kan aanmaken en we het ook uit voeding kunnen halen, is deze hoeveelheid vaak niet voldoende om de volledige voordelen van creatine te ervaren, vooral niet bij intensieve fysieke inspanning. Dit is waar supplementen om de hoek komen kijken.

Hoe wordt creatine als supplement gemaakt?

Creatine in supplementvorm, zoals je die kunt vinden bij MB Nutrition, wordt synthetisch geproduceerd in een laboratorium. Dit proces is zorgvuldig ontwikkeld om een zuiver en effectief product te garanderen dat veilig is voor consumptie. Maar hoe wordt deze synthetische creatine precies gemaakt? Laten we stap voor stap door het productieproces heen lopen.

Het productieproces van synthetische creatine begint met het samenvoegen van de juiste grondstoffen, waarvan sarcosine en cyanamide de primaire grondstoffen zijn. Sarcosine is een natuurlijk voorkomende stof die zowel in het lichaam als in verschillende voedingsmiddelen te vinden is, terwijl cyanamide een synthetische stof is die speciaal wordt gebruikt voor de productie van creatine.

Sarcosine en cyanamide worden samengebracht in een reactievat waar ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen en druk. Door de verhitting en druk reageren de twee stoffen met elkaar om creatine te vormen. Dit proces staat bekend als een chemische synthese en is een belangrijk onderdeel van het maken van zuivere creatine.

Na de synthese van sarcosine en cyanamide wordt de gevormde creatine zorgvuldig gefilterd om onzuiverheden te verwijderen. Er blijft vervolgens een zuiver product over dat klaar is voor verdere verwerking.

Na het filteren wordt de creatine omgezet in poedervorm. Dit poeder wordt vervolgens gezeefd om de juiste deeltjesgrootte te verkrijgen, zodat het makkelijk oplosbaar is in water of andere vloeistoffen. Het eindresultaat is het creatine poeder dat je kent van de supplementen, zoals creatine monohydraat, wat de meest gebruikte en onderzochte vorm van creatine is.

Naast de chemische processen zijn er strikte kwaliteitscontroles nodig om te verzekeren dat het creatine poeder dat uiteindelijk voor de supplementen gebruikt wordt, voldoet aan de hoogste normen. Dit betekent dat elke batch wordt getest op zuiverheid, oplosbaarheid en de afwezigheid van verontreinigingen voordat het op de markt wordt gebracht.

Waar wordt creatine van gemaakt?

Creatine, zoals we die in supplementvorm kennen, wordt gemaakt van specifieke grondstoffen die zorgvuldig zijn geselecteerd om een veilig en effectief product te garanderen. De belangrijkste ingrediënten die nodig zijn voor de productie van creatine zijn sarcosine en cyanamide. Deze twee stoffen vormen de basis van de chemische reactie die resulteert in synthetische creatine.

Sarcosine is een derivaat van glycine, een aminozuur dat van nature in het lichaam voorkomt en ook te vinden is in verschillende voedingsmiddelen zoals eieren, vis en vlees. Cyanamide is een eenvoudig organisch molecuul dat in een laboratorium wordt gemaakt. Wanneer deze twee stoffen worden samengebracht onder gecontroleerde omstandigheden van hitte en druk, vindt er een chemische reactie plaats die leidt tot de vorming van creatine.

Bij de productie van synthetische creatine zijn sarcosine en cyanamide de primaire grondstoffen, maar er kunnen ook aanvullende stoffen betrokken zijn om de stabiliteit, houdbaarheid en oplosbaarheid van het eindproduct te verbeteren. Deze grondstoffen omvatten onder andere, zuiveringsmiddelen, antiklontermiddelen, smaak- en kleurstoffen (optioneel) en stabilisatoren.

Kies voor zuivere en kwalitatieve creatine

Nu je weet hoe creatine wordt gemaakt en welke processen en grondstoffen daarbij komen kijken, is het duidelijk dat kwaliteit en zuiverheid van cruciaal belang zijn. Bij MB Nutrition streven we ernaar om alleen de beste creatine supplementen aan te bieden, zodat jij met vertrouwen je sportdoelen kunt nastreven. Onze creatine wordt geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsnormen en biedt jou de voordelen die je nodig hebt voor maximale prestaties.

Waarom kiezen voor MB Nutrition? Onze creatine is niet alleen effectief, maar ook zorgvuldig getest op zuiverheid en veiligheid. Bezoek onze webshop en ontdek onze hoogwaardige creatine monohydraat. Onze creatine monohydraat is niet alleen de zuiverste op de markt, maar ook de goedkoopste! 

Zusammenhängende Posts

  • Test