Bij het streven naar optimale sportprestaties en spiergroei, duikt één vraag keer op keer op: "Moet je creatine voor of na het sporten nemen?" Deze vraag heeft zowel beginners als ervaren sporters in de wereld van fitness en bodybuilding beziggehouden.

Creatine is een populair en goed onderzocht voedingssupplement en staat bekend om zijn positieve invloed op kracht, uithoudingsvermogen en spierherstel. Maar het juiste moment van inname? Daarover bestaan veel meningen en theorieën.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van creatine, onderzoeken we wat de wetenschap zegt over de timing van inname en bieden we jou praktische inzichten om het maximale uit je supplementatie te halen.

Wat is het effect van creatine?

Creatine is een krachtige bondgenoot voor iedereen die zijn sportprestaties naar een hoger niveau wil tillen. Maar wat doet creatine precies en wat is de functie ervan? 

Creatine is een natuurlijke stof die een cruciale rol speelt bij de productie van energie tijdens intensieve, kortdurende inspanningen zoals sprinten en krachttraining. Het verhoogt de hoeveelheid beschikbare energie in je spieren, waardoor je net dat beetje extra kunt geven tijdens je training.

Daarnaast draagt creatine bij aan sneller herstel tussen de sets door, vergroot het de spiermassa en kan het zelfs helpen bij het verbeteren van cognitieve functies.

Omdat ons lichaam slechts een beperkte hoeveelheid creatine kan opslaan en produceren, en de gebruikelijke voeding niet altijd voldoende is om de creatine voorraden te maximaliseren, kiezen veel mensen ervoor om creatine als supplement toe te voegen naast hun voeding.

Door extra creatine te nemen, verhoog je de creatine voorraden in je lichaam, wat leidt tot verbeterde prestaties en sneller herstel. Kort gezegd, creatine helpt je harder te trainen, sneller te herstellen en meer resultaat te zien van je inspanningen. Meer weten? Bekijk dan wanneer je met creatine kunt beginnen.

Kreatin-Monohydrat

Kreatin-Monohydrat

Das Kreatin-Monohydrat von MB Nutrition kann Ihnen dabei helfen, bei kurzen und maximalen Kraftanstrengungen bessere Leistungen zu erbringen. Dadurch können Sie intensiver trainieren. Einfach e...

€12,49

Wat is het beste moment om creatine in te nemen?

Wanneer is nu precies het beste moment om creatine in te nemen, en hoe veel creatine moet je nemen? Deze vraag kan bij sommigen voor enige verwarring zorgen. Het goede nieuws is echter dat de timing van creatine-inname niet zo strikt is als vaak wordt gedacht. Het allerbelangrijkste is de consistentie in je inname.

Of je het nu voor of na het sporten inneemt, wat écht telt, is dat je dagelijks jouw dosis creatine binnenkrijgt. Dat gezegd hebbende, adviseren sommige experts het innemen van creatine rondom je workout voor maximale effectiviteit.

Tijdens een eventuele laadfase, waarin je voor een korte periode een hogere dosis creatine (15 tot 20 gram per dag) neemt om je creatine voorraden snel op te bouwen, kan het tijdstip van inname nog minder belangrijk zijn. Dit komt doordat je de inname dan verdeeld over vier gelijke momenten op de dag.

Maar bij een dagelijkse (onderhouds)dosering van 3 tot 5 gram, kun je het beste mikken op een moment rondom je training. Dit kan zijn voor je training om je energieniveaus te boosten, of na je training om het herstel te ondersteunen. Het idee is dat je lichaam op deze momenten mogelijk beter in staat is om de creatine op te nemen en te gebruiken.

Wat is nu beter: creatine voor of na een workout?

Concluderend kunnen we stellen dat het gebruik van creatine voor of na een workout te nemen niet zwaarwegend is voor je prestaties of herstel. Uit onderzoek blijkt dat beide momenten hun eigen kleine voordelen kunnen bieden, maar het verschil is niet significant genoeg om een duidelijke voorkeur te rechtvaardigen.

Een onderzoek in de Journal of the International Society of Sports Nutrition vond bijvoorbeeld dat het nemen van creatine na de training een licht voordeel kan hebben, maar het verschil met voor de training was minder dan 5%.

De boodschap is dus duidelijk: zolang je consistent bent met je creatine-inname, optimaliseer je de voordelen die het te bieden heeft. Het is daarom aan te raden om een routine te vinden die voor jou werkt.

Sommige mensen vinden het prettig om creatine voor hun training te nemen, omdat ze geloven dat het hen een energieboost geeft. Anderen geven de voorkeur aan inname na de training om het herstel te bevorderen. Uiteindelijk is het meest belangrijke dat je creatine dagelijks inneemt om de creatine niveaus in je spieren consistent hoog te houden.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Zusammenhängende Posts

 • BCAA vs Creatine

  BCAA vs Creatine

 • Creatine gebruik boven de 40 jaar

  Creatine gebruik boven de 40 jaar

 • Creatine en afvallen

  Creatine en afvallen

 • Creatine of proteïne

  Creatine of proteïne