Heb je je ooit afgevraagd of er een verband bestaat tussen het gebruik van creatine en het ontstaan van acne? In de wereld van sport en fitness is creatine een veelbesproken supplement, bekend om zijn rol bij het verbeteren van sportprestaties en het vergroten van spiermassa.

Maar, zoals bij veel supplementen, gaan er geruchten rond over mogelijke bijwerkingen. Een onderwerp dat vaak ter sprake komt, is de vraag: "Krijg je van creatine puisten?"

In dit artikel duiken we in de wetenschap achter creatine en acne, scheiden we de feiten van de fabels en geven we je duidelijke antwoorden. We zullen de beweringen, het wetenschappelijke bewijs en de ervaringen van gebruikers onder de loep nemen om je te voorzien van de informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde keuze te maken over het gebruik van creatine.

Wat is de gedachte achter de bewering dat creatine acne zou veroorzaken?

De zorg over of beginnen met creatine puistjes kan veroorzaken, komt voort uit de manier waarop dit supplement interageert met het lichaam. Creatine is een natuurlijk voorkomende stof die helpt bij de energievoorziening van spieren. Het is populair onder atleten en bodybuilders omdat het de fysieke prestaties tijdens korte, intensieve oefeningen kan verbeteren en bijdraagt aan spiergroei.

De gedachte dat creatine acne kan veroorzaken, is gebaseerd op de veronderstelling dat het de productie van bepaalde hormonen kan beïnvloeden, wat op zijn beurt de huid kan beïnvloeden.

Een veelbesproken theorie is dat creatine ook de productie van dihydrotestosteron (DHT) verhoogt, een androgeen hormoon dat in verband wordt gebracht met de ontwikkeling van acne.

DHT kan de talgproductie in de huid verhogen, wat leidt tot verstopte poriën en de vorming van puistjes. Bovendien denken sommige mensen dat de toegenomen transpiratie door intensieve trainingen de kans op acne kan vergroten, omdat zweet kan leiden tot verstopte poriën.

Hoewel deze theorieën logisch klinken, is het belangrijk om te benadrukken dat de directe link tussen creatine gebruik en acne niet eenduidig is vastgesteld. Verschillende factoren, waaronder genetische aanleg, voedingsgewoonten, en persoonlijke hygiëne, spelen namelijk ook een significante rol bij het ontstaan van acne.

Creatine Monohydrate

Creatine Monohydrate

De creatine monohydraat van MB Nutrition kan jouw helpen om beter te presteren tijdens korte en maximale krachtinspanningen. Hierdoor kun je intensiever trainen.  Makkelijk in te nemen M...

€12,49

Wat is de invloed van Dihydrotestosteron (DHT) op het ontstaan van puistjes?

Dihydrotestosteron (DHT) is een krachtige afgeleide van het mannelijke geslachtshormoon testosteron en speelt een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder haargroei en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken.

Echter, DHT heeft ook een donkere kant, vooral wanneer het gaat om de huid. Het wordt vaak in verband gebracht met de ontwikkeling van acne, vooral tijdens de puberteit, maar ook bij volwassenen.

De werking van DHT op de huid begint bij de talgklieren. Deze klieren produceren talg, een olieachtige substantie die helpt om de huid soepel en gehydrateerd te houden. DHT kan deze klieren stimuleren om meer talg te produceren dan nodig.

Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan dit samen met dode huidcellen de haarzakjes verstoppen, wat leidt tot de vorming van puistjes, mee-eters en andere vormen van acne.

Een veelgestelde vraag is of creatine de productie van DHT verhoogt en daardoor bijdraagt aan acne. Hoewel sommige studies suggereren dat creatine kan leiden tot een lichte toename van DHT-niveaus, is het belangrijk om te benadrukken dat de impact op acne niet direct is bewezen.

Acne kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder genetica, dieet, stressniveaus, en persoonlijke hygiëne. Dus zelfs als creatine een lichte toename in DHT veroorzaakt, is het niet gegarandeerd dat dit zal leiden tot acne.

Om het simpel te zeggen: DHT kan de talgproductie verhogen, wat puistjes kan veroorzaken. Maar de vraag of creatine gebruik significant bijdraagt aan verhoogde DHT-niveaus en daarmee direct acne veroorzaakt, is complex en vereist meer onderzoek. (Meer weten? Lees hier alles over de nadelen en bijwerkingen van creatine).

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over het verband tussen creatine en acne?

In het licht van het debat over de mogelijke relatie tussen creatine en acne, wordt één specifiek onderzoek vaak geciteerd om te begrijpen hoe creatine kan interageren met hormonen die relevant zijn voor acne-ontwikkeling.

Het onderzoek getiteld "Three weeks of creatine monohydrate supplementation affects dihydrotestosterone to testosterone ratio in college-aged rugby players" onderzoekt de effecten van creatine op de rust-concentraties van bepaalde androgenen bij mannelijke rugbyspelers.

De kernvraag was of de verhouding van dihydrotestosteron (DHT) tot testosteron (T) - waarbij DHT het biologisch actievere androgeen is - zou veranderen met creatine suppletie. De studie, opgezet als een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde cross-over studie met een uitwasperiode van zes weken, omvatte 20 universitaire rugbyspelers tijdens het competitieve seizoen.

Een deel van de deelnemers nam een week lang dagelijks 25 gram creatine met 25 gram glucose, gevolgd door een onderhoudsdosis van 5 gram creatine met 25 gram glucose per dag gedurende twee weken. Het andere deel kreeg een placebo, namelijk 50 gram glucose per dag tijdens de laadfase, gevolgd door 30 gram glucose per dag tijdens de onderhoudsfase.

De resultaten toonden aan dat, hoewel de testosteronniveaus niet veranderden, de DHT-niveaus significant toenamen met 56% na zeven dagen van creatine gebruik en 40% boven de basislijn bleven na veertien dagen van de onderhoudsdosis.

Ook de verhouding DHT:T steeg met 36% na zeven dagen van creatine suppletie en bleef verhoogd met 22% na de onderhoudsdosis. Deze bevindingen suggereren dat creatine suppletie de omzettingssnelheid van T naar DHT kan verhogen.

Dit onderzoek is relevant omdat het aantoont dat creatine suppletie veranderingen kan veroorzaken in de circulerende androgeen samenstelling, wat potentieel de huidconditie kan beïnvloeden, gezien de rol van DHT in de ontwikkeling van acne.

Echter, het is belangrijk op te merken dat dit onderzoek geen direct verband legt tussen creatine en acne, maar wel wijst op een mogelijke hormonale mechanisme dat verdere studie vereist, vooral gezien de populariteit van creatine suppletie en de noodzaak voor inzicht in de langetermijn veiligheid ervan.

Mogelijk alternatieve verklaring voor het ontstaan van puistjes door creatine

Naast de hormonale effecten van creatine die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van acne, is er nog een alternatieve verklaring die het verband tussen creatine en acne zou kunnen verduidelijken.

Deze verklaring focust niet direct op de chemische invloed van creatine op het lichaam, maar eerder op de fysieke consequenties van verbeterde prestaties in de sportschool, wat een bekend effect is van creatine.

Creatine staat erom bekend dat het de prestaties tijdens intensieve workouts kan verbeteren door de energievoorziening naar de spieren te verhogen. Dit kan leiden tot intensievere trainingssessies, wat op zijn beurt weer kan resulteren in meer zweten.

Hoewel zweten een natuurlijke en gezonde lichaamsfunctie is, bedoeld om het lichaam af te koelen, kan het ook bijdragen aan huidproblemen, waaronder het ontstaan van puistjes.

Zweet kan namelijk de poriën verstoppen, vooral wanneer het gemengd wordt met bacteriën op de huid en resten van huidverzorgingsproducten of make-up. Wanneer deze poriën verstopt raken, kan dit leiden tot acne, mee-eters, en andere huidirritaties.

Dus, terwijl creatine zelf niet direct acne veroorzaakt, kan het indirect bijdragen aan omstandigheden die bevorderlijk zijn voor het ontstaan ervan door het verhogen van de zweetproductie tijdens en na intensieve lichamelijke activiteit.

Het is dus mogelijk dat de link tussen creatine en acne meer te maken heeft met de toename van lichamelijke activiteit en zweetproductie dan met de chemische samenstelling van creatine zelf.

Conclusie: zorgt creatine voor acne?

Na het zorgvuldig onderzoeken van de beschikbare wetenschappelijke literatuur en de theorieën rondom creatine en acne, kunnen we concluderen dat er geen sluitend bewijs is dat creatine direct acne veroorzaakt.

Hoewel sommige mensen anekdotisch hebben gerapporteerd dat hun acne verergerde na het starten met creatine, is het belangrijk om te onthouden dat acne beïnvloed wordt door een verscheidenheid aan factoren. Deze omvatten genetische aanleg, hormonale schommelingen, voedingspatronen, stress, en persoonlijke hygiëne.

De speculatie dat creatine puistjes kan veroorzaken door een verhoging van DHT-niveaus is interessant, maar tot op heden is er onvoldoende bewijs om een direct verband te bevestigen. Acne is een complexe aandoening en het is onwaarschijnlijk dat een enkele factor zoals het gebruik van een supplement als creatine de enige oorzaak is.

Voor personen die creatine gebruiken of overwegen te gebruiken en zich zorgen maken over acne, is het aan te raden om persoonlijke ervaringen te monitoren en rekening te houden met andere levensstijlfactoren die acne kunnen beïnvloeden.

Het bijhouden van een dagboek waarin je jouw huidconditie, dieet, stressniveau en slaappatroon noteert, kan helpen om eventuele verbanden te identificeren. Bij twijfel of aanhoudende huidproblemen is het altijd verstandig om een dermatoloog te raadplegen.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Gerelateerde berichten

 • BCAA vs Creatine

  BCAA vs Creatine

 • Creatine gebruik boven de 40 jaar

  Creatine gebruik boven de 40 jaar

 • Creatine en afvallen

  Creatine en afvallen

 • Creatine of proteïne

  Creatine of proteïne