Als je overweegt creatine te gebruiken, of misschien al gebruikt, heb je vast wel eens gehoord dat het belangrijk is veel water te drinken. Maar waarom is dat zo? En hoeveel water moet je dan precies drinken?

Creatine is een populair supplement onder sporters en helpt bij het verbeteren van prestaties tijdens korte, intense trainingen. Echter, roept dit supplement ook vaak vragen op, bijvoorbeeld over de hoeveelheid water die je per dag moet drinken.

In dit artikel duiken we daarom dieper in het belang van hydratatie bij het gebruik van creatine, zodat jij optimaal kunt profiteren van jouw supplement.

Waarom is het belangrijk om voldoende water te drinken als je creatine gebruikt?

Wanneer je creatine gebruikt, trekt dit supplement water naar je spieren. Dit proces, bekend als celvolumisatie, helpt bij het vergroten van de spiermassa en verbetert de kracht en prestaties door de energieproductie in de spieren te verhogen. Echter, zonder voldoende waterinname kan dit leiden tot dehydratie, omdat het lichaam meer vocht nodig heeft om de creatine effectief te kunnen verwerken.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat voldoende hydratatie essentieel is om de voordelen van creatine optimaal te benutten en bijwerkingen zoals krampen, duizeligheid of spijsverteringsproblemen te voorkomen. Dehydratie kan tevens de effectiviteit van creatine verminderen, aangezien een deel van de werking ervan afhankelijk is van de toename van de waterhoeveelheid in de spieren.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Athletic Training stelt dat gebruikers van creatine hun waterinname moeten verhogen om de verhoogde waterretentie op te vangen en om de nieren te helpen bij het verwerken van de verhoogde hoeveelheid creatine. Het helpt dus niet alleen bij het verbeteren van je algemene gezondheid, maar ook bij het maximaliseren van de effectiviteit van creatine.

Creatine Monohydrate

Creatine Monohydrate

De creatine monohydraat van MB Nutrition kan jouw helpen om beter te presteren tijdens korte en maximale krachtinspanningen. Hierdoor kun je intensiever trainen.  Makkelijk in te nemen M...

€12,49

Hoeveel liter water moet je per dag drinken als bij creatine suppletie?

Hoeveel water je precies moet drinken als je creatine gebruikt, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, gewicht, geslacht, de intensiteit van je trainingen, en de klimaatcondities waarin je leeft. Echter, er zijn algemene richtlijnen die je kunt volgen om te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft.

Experts adviseren dat je naast je normale dagelijkse waterinname, ongeveer 0,5 tot 1 liter extra water moet drinken als je creatine gebruikt. Dit komt bovenop de algemene aanbeveling van 35 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag voor volwassenen. Weeg je 80 kg? Dan drink je bovenop je algemene aanbevolen hoeveelheid van 2,8 liter water per dag (80 kg * 0,035 l) nog 0,5 tot 1 liter water extra. 

Een praktische tip is om je waterinname te spreiden over de dag. Begin je dag met een groot glas water en houd een waterfles bij de hand gedurende de dag, vooral tijdens en na het trainen.

Het is ook nuttig om je urinekleur als indicator te gebruiken; lichtgekleurde urine wijst meestal op een goede hydratatie, terwijl donkere urine een teken kan zijn dat je meer vocht nodig hebt.

Met hoeveel liter water moet je creatine innemen?

Het is niet alleen belangrijk om over de hele dag voldoende water te drinken wanneer je creatine gebruikt; ook het moment van inname is cruciaal. Om de opname van creatine te optimaliseren en mogelijke maagklachten te vermijden, is het aanbevolen om creatine in te nemen met een ruime hoeveelheid water.

Een algemeen advies is om creatine te mengen met ten minste 250 tot 300 milliliter water. Dit helpt het poeder goed op te lossen en vergemakkelijkt de opname in de darmen. Bovendien helpt het drinken van voldoende water bij de inname van creatine om direct de waterretentie in de spieren te bevorderen.

Sommige sporters kiezen er ook voor om creatine te mengen met een koolhydraatrijke drank of een eiwitshake, wat kan helpen bij de opname van creatine door de verhoogde insuline respons. Ongeacht de drankkeuze, is het toevoegen van voldoende vloeistof belangrijk om de creatine goed door het lichaam te laten verwerken.

Als je lichaam gevoelig is voor creatine raden we aan om per gram creatine 100 millimeter water te mengen om maagklachten te voorkomen.

Blijf gehydrateerd en consistent!

Consequent blijven met je hydratatie is cruciaal, niet alleen voor je algehele gezondheid, maar ook om het meeste uit je creatine supplement te halen. Regelmatig en voldoende water drinken helpt bij het behouden van de juiste werking van je lichaam en het maximaliseren van de effectiviteit van creatine.

Een goede hydratatie ondersteunt tal van lichaamsfuncties, waaronder de regulatie van lichaamstemperatuur, het onderhouden van bloeddruk en het bevorderen van de spijsvertering. Voor personen die creatine gebruiken is het vooral belangrijk om de hydratatie te handhaven omdat het helpt bij het verminderen van mogelijke bijwerkingen zoals maagklachten, hoofdpijn en spierkrampen, die kunnen optreden bij dehydratie.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Gerelateerde berichten

 • BCAA vs Creatine

  BCAA vs Creatine

 • Creatine gebruik boven de 40 jaar

  Creatine gebruik boven de 40 jaar

 • Creatine en afvallen

  Creatine en afvallen

 • Creatine of proteïne

  Creatine of proteïne