Of je nu een fanatieke sporter bent die spieren wil opbouwen of gewoon op zoek bent naar een voedzaam ontbijt, eieren zijn voor veel mensen een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten. Maar hoeveel gram eiwitten zitten er eigenlijk in een ei?

Het lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar er zijn verschillende factoren die de hoeveelheid eiwitten in een ei kunnen beïnvloeden. In dit artikel duiken we dieper in de materie van eieren en eiwitten, en geven we je een helder beeld van hoeveel gram eiwitten je uit een ei kunt halen.

Hoeveel gram weegt een ei?

Niet alle eieren zijn hetzelfde. Zo variëren eieren in grootte en gewicht, wat invloed heeft op de hoeveelheid eiwitten en andere voedingsstoffen die ze bevatten. Eieren worden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van hun gewicht. De standaard formaten van eieren en hun bijbehorende gewichten zijn:

  • Small (S): 43 - 53 gram
  • Medium (M): 53 - 63 gram
  • Large (L): 63 - 73 gram
  • Extra Large (XL): 73 gram of meer

Deze variaties in gewicht betekenen dat de voedingswaarde, inclusief het eiwitgehalte, kan verschillen afhankelijk van de grootte van het ei dat je consumeert. Daarom is het belangrijk om te weten welk formaat ei je eet als je jouw eiwitinname nauwkeurig wilt bijhouden.

Hoeveel eiwit in een ei?

Om precies te weten hoeveel eiwitten er in een ei zitten, moeten we eerst kijken naar de gemiddelde hoeveelheid eiwit per 100 gram ei. Eieren bevatten gemiddeld 12,3 gram eiwit per 100 gram. Nu we dit weten, kunnen we deze informatie toepassen op de verschillende formaten eieren:

  • Small (S): 5,3 - 6,5 gram eiwit
  • Medium (M): 6,5 - 7,7 gram eiwit
  • Large (L): 7,7 - 9,0 gram eiwit
  • Extra Large (XL): meer dan 9 gram eiwit

Voedingswaarde van een ei

Eieren zijn niet alleen een uitstekende bron van eiwitten, maar ze bevatten ook tal van andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gebalanceerd dieet. In onderstaand overzicht zie je direct de belangrijkste voedingswaarden van een ei:

Voedingsstof Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal) 155
Vet 11 g
Verzadigd vet 3,3 g
Cholesterol 373 mg
Natrium 124 mg
Kalium 126 mg
Koolhydraten 1,1 g
Voedingsvezels 0 g
Suikers 1,1 g
Eiwitten 12,3 g
Vitamine C 0 mg
Calcium 50 mg
IJzer 1,2 mg
Vitamine D 87 IU
Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 1,1 µg
Magnesium 10 mg

Zoals je ziet, is een ei een krachtpatser van voedingsstoffen, wat het een waardevolle toevoeging maakt aan elke maaltijd, vooral voor sporters die hun lichaam willen voorzien van de juiste brandstof.

Verschil in eiwitten tussen een hardgekookt en gebakken ei

De manier waarop je je ei bereid, kan invloed hebben op de voedingswaarde, inclusief de hoeveelheid eiwitten. Hoewel het eiwitgehalte per gram niet significant verandert, kan de totale voedingswaarde variëren afhankelijk van de bereidingswijze. Laten we eens kijken naar het verschil tussen een hardgekookt ei en een gebakken ei.

Hoeveel eiwitten zitten er in een gekookt ei?

Een hardgekookt ei van 50 gram bevat ongeveer 6,2 gram eiwit. Het kookproces verandert de structuur van de eiwitten, maar de hoeveelheid blijft hetzelfde als in een rauw ei van dezelfde grootte.

Hoeveel eiwitten zitten er in een gebakken ei?

Een gebakken ei van 50 gram bevat ongeveer 7,2 gram eiwit. Dit verschil komt door het toevoegen van olie of boter tijdens het bakproces, wat de totale massa van het ei verhoogt. Echter, het eiwitgehalte per gram blijft hetzelfde als dat van een rauw of gekookt ei.

Verhouding eigeel en ei-eiwit

Een ei bestaat uit twee hoofdcomponenten: het eigeel en het eiwit. Elk van deze componenten heeft zijn eigen voedingswaarde en verhouding. In een gemiddeld ei van 50 gram is de verhouding tussen eigeel en eiwit ongeveer 1:2. Dit betekent dat het eigeel ongeveer 17 gram weegt en het eiwit ongeveer 33 gram.

Hoeveel eiwitten in eigeel?

Eigeel bevat ongeveer 16,4 gram eiwit per 100 gram. Dus in het eigeel van een ei van 50 gram (17 gram eigeel) zit ongeveer 2,8 gram eiwit.

Hoeveel eiwitten in ei-eiwit?

Ei-eiwit bevat ongeveer 10,8 gram eiwit per 100 gram. Dus in het ei-eiwit van een ei van 50 gram (33 gram ei-eiwit) zit ongeveer 3,6 gram eiwit.

Heeft het koken van eieren invloed op de kwaliteit en opneembaarheid van eiwitten?

De manier waarop je eieren bereid, kan een aanzienlijke invloed hebben op de opneembaarheid van de eiwitten. Hoewel rauwe eieren ooit populair waren onder bodybuilders en sporters, blijkt uit onderzoek dat gekookte eieren veel beter zijn als het gaat om de opname van eiwitten door het lichaam.

Zo blijkt uit onderzoek dat je lichaam ongeveer 90% van de eiwitten uit gekookte eieren opneemt, terwijl dit percentage bij rauwe eieren slechts 50% is. Dit betekent dat je lichaam de eiwitten uit gekookte eieren veel efficiënter kan gebruiken.

Een andere studie bevestigde deze bevindingen, waarbij sporters die een maaltijd kregen met gekookte ei-eiwitten een opneembaarheid van 94% hadden, tegenover 74% bij degenen die rauwe ei-eiwitten consumeerden.

Deze cijfers tonen duidelijk aan dat het koken van eieren niet alleen veilig is, maar ook de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam de meeste eiwitten opneemt. Bovendien vermindert het koken van eieren het risico op voedselvergiftiging door Salmonella.

Wist je dat lichaam maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten per maaltijd kan opnemen? We hebben hier een interessant artikel over geschreven waarin we je precies vertellen hoeveel eiwitten je lichaam kan opnemen.

Conclusie: zoveel gram eiwit zit er in een ei

Als het goed is weet je nu precies hoeveel gram eiwit er in een ei zit, namelijk 12,3 gram per 100 gram. Een gemiddeld ei weegt 50 gram en bevat dus ongeveer 6,2 gram eiwit per ei. Eieren zijn daarmee een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten.

Maar om aan je aanbevolen hoeveelheid eiwitten per dag te komen, is het wellicht lastig om dit alleen te bereiken door middel van eieren. Wij adviseren je daarom om een gevarieerd voedingspatroon te volgen om eiwitten uit verschillende bronnen te halen. Voor meer informatie over voeding met veel eiwitten kun je onze blog hierover lezen.

Geschreven door...
MB Nutrition

MB Nutrition

MB Nutrition is jouw partner in het bereiken van topprestaties en maximale gain. Onze eersteklas supplementen zijn ontworpen om je fitnessreis te verbeteren, spiergroei te bevorderen en sneller herstel te ondersteunen. Ontketen je kracht met MB Nutrition! 🏋️‍♂️🔥

Gerelateerde berichten

  • beste proteine poeder

    Beste eiwitpoeder

  • proteine shake afvallen

    Afvallen met eiwitshakes

  • is proteine poeder slecht voor je

    Whey protein nadelen

  • eiwitdrank voor ouderen

    Eiwit supplement voor ouderen: interessant of overbodig?